Društvo

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena – 8. mart, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Dan kada se važnim damama u vašem životu zahvaljujete na pažnji i ljubavi koju vam pružaju. A svaka žena danas je princeza, jer 8. mart je prilika da im se posveti pažnja koju možda ne dobijaju tokom godine. Da ih podsetimo da su nam važne.

Dan žena je zvanični praznik u 55 zemalja, a u Kini i u Nepalu taj dan je za žene neradni. Žene Indije i Urugvaja slave na mitinzima, paradama ili koncertima, Italijanke od muškaraca dobijaju mimoze, dok Amerikanci i Britanci praznik obeležavaju kao Dan majki.U vreme kada se 8. mart u našoj zemlji proslavljao na visokom nivou i bio je praznik kom su se radovali i žene i deca, obavezni su bili karanfil u celofanu, ili ručno rađeni dečji poklončići. Osmi mart je nekada bio vrlo svečan dan i planirao se mnogo unapred. Muževi su izvodili žene u restorane na svečanu večeru i muziku, žene su se oblačile elegantnije nego inače, a s posla su se vraćale sa gomilom buketa u rukama.Danas 8. mart nema ikonografiju iz prošlosti, i bake, mame, tetke, prijateljice…sećaju ga se sa (jugo)nostalgijom.

A da je današnji dan izgubio svoj prvobitni smisao govori i izveštaj Eurostata, objavljen povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, 8. Marta. Ovaj izveštaj  pokazuje da su žene u Evropskoj uniji u 2016. godini u proseku bile za 16,2 % slabije plaćene od muškaraca, što znači da su u proseku zaradile 84 evrocenta u odnosu na svaki evro koliko bi po satu bio plaćen muškarac. Među zemljama članicama, u 2016. godini razlike u platama kretale su se u rasponu od nešto više od 5% u Rumuniji i Italiji, do preko 25 % u Estoniji, koju u stopu slede Češka i Nemačka, s razlikama u platama od skoro 22 %. Hrvatska je svrstana u grupu zemalja članica EU-a s razlikom u platama manjom od 10 %, odnosno sa razlikom od 8,4 %. Uz navedene najbolje ocenjene Rumuniju i Italiju, u toj se grupi još nalaze Luksemburg, sa 5,5 %, Belgija, sa 6,1 % te Poljska sa 7,2 % i Slovenija sa 7,8 %.