Vijesti

NOVO ULAGANJE BARANJSKE ČISTOĆE

Približno 600.000 kuna vredni moduli stigli su jučer na belomanastirsko i svebaranjsko odlagalište otpada, koji će do kraja nedelje tamo biti postavljeni i služiti radnicima Baranjske čistoće zaposlenima na poslovima prevoza, reciklaže i sortiranja otpada.Reč je o svojevrsnim kontejnerima koji će, posloženi i spojeni u jednu celinu, predstavljati uredske prostorije, skladište, sanitarni prostor, mesto za prehranu, presvlačenje…, veličine 200 četvornih metara, za 32 zaposlenika Baranjske čistoće.

– Baranjska čistoća do sada nije imala poslovni prostor, posebice na odlagalištu, u smislu skladišta, ureda, garderobe, sanitarnih čvorova i slično, a koji će vrlo brzo moći koristiti 24 radnika raspoređena u osam posada kamiona za gospodarenje otpadom, koji su svakodnevno na terenu, plus osam radnika zaposlenih isključivo na odlagalištu – objasnio je Damir Paulić, direktor Baranjske čistoće koja je, između ostaloga, zadužena za gospodarenje otpadom na području cele Baranje.

Tvrdi kako su slični poslovni prostori sve zastupljeniji u zemljama EU-a gde njihov proizvođač, kompanija  Tehnix, izvozi približno 80 posto ukupne proizvodnje, a njihovi se proizvodi koriste kao vrtići, prostorije za smeštaj starijih osoba, delovi hostela i slične namene.
– Moram priznati kako do sada naši zaposlenici  nisu imali uvjete prikladne za 21. vek ali će ih s ovom investicijom sigurno imati – kaže Paulić, dodajući kako je reč o poslu koji je prilično prljav, pa njegovi radnici zaslužuju uslove na visokoj epidemiološkoj razini. Sve skupa je, nastavlja, samo jedan korak k ostvarivanju konačnog cilja – da belomanastirsko odlagalište otpada postane veliki proizvodni pogon, čemu su sve bliže, a kojemu će zadaća biti recikliranje i sortiranje otpada, što je budućnost cele Unije i sveta.
Belomanastirsko odlagalište, na koje stiže otpad iz svih baranjskih opština, egzistirat će još najmanje dve godine, premda su mu neki zatvaranje predviđali ranije. Delomice i zbog recikliranja, odnosno razvrstavanja otpada, jer mesta na njemu još ima, a dvogodišnje razdoblje Paulić naziva prilično dragocjenim vremenom tokom  kojega će se njegova kompanija pozicionirati na tržištu i razviti poslovanje vezano uz efikasno i ekološko gospodarenje otpadom.