Vijesti

SKUPŠTINA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Rebalans Proračuna Osječko-baranjske županije za 2021. godinu i projekcije za 2022. i 2023. godinu bila je središnja tačka danas (25. novembra 2021. godine) održane 5. sednice Županijske skupštine. U prisutnosti 39 od ukupno 47 većnika, sednica je održana u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, a na dnevnom redu je bilo ukupno 18 tačaka. Uz rebalans proračuna, posebna pažnja bila je na informaciji o stanju u gospodarstvu na području Osječko-baranjske županije za 2020. godinu te pitanjima i prijedlozima koje su većnici postavljali županu Ivanu Anušiću.

Većnici su većinom glasova podržali predloge odluka za sve tačke dnevnog reda. Tako je prihvaćeno da se ukupni konsolidirani proračun Županije za ovu godinu povećava za 35,26 miliona kuna, pa umesto dosadašnjih 1,60 milijardi kuna iznosi 1.635.581.370,58 kuna. Povoljnim su ocenjeni i pokazatelji o stanju gospodarstva u 2020. godini.

– Bila je to jedna od uspešnijih godina osječko-baranjskog gospodarstva. Na primer, po ostvarenoj dobiti osječko-baranjsko gospodarstvo je treće u Hrvatskoj, nakon Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ostvarena neto dobit iznosi 1,3 milijardi kuna, a prošle je godine kod nas ostvaren najveći rast dobiti u odnosu na prethodnu godinu, oko 70 posto. Prema prvim pokazateljima, očekujemo da i ova godina s financijskog aspekta bude još jedna dobra godina. Očekujemo blagi rast i u tako zahtevnoj godini, osobito što znamo da je u drugoj polovici godine došlo do inflatornih kretanja, kao i problema na svetskom tržištu u vezi sirovina i energetike – kazao je predsjednik HGK Županijske komore Osijek Zoran Kovačević

Većnička pitanja županu danas su postavili većnici Zlatko Ahić, Krešimir Čabaj, Marija Miličić, Zlatko Adjulović, Sanja Bježančević, Ivica Mandić, Marko Bogatić i Domagoj Mikulić.

– Izgradnja nove I. gimnazije u Osijeku počinje iz Nove godina, a sada smo u završnoj fazi javne nabave i uskoro donosimo odluku o najpovoljnijem izvođaču radova. Izgradnja treba početi nakon isteka rokova za žalbene postupke, a sredstva smo osigurali kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Verujem da ćemo u roku od oko dve godine imati novu, modernu i najkvalitetniju školu – rekao je župan Ivan Anušić na pitanje većnika Marka Bogatića o trenutnoj situaciji u vezi ovog projekta, inače vrednog oko 100 miliona kuna, a za koji su sada osigurana sredstva iz evropskih fondova, što će ujedno značiti smanjenje financijskog udela županije.

Na pitanje većnika Domagoja Mikulića o trenutnom stanju projekta revitalizacije područja bivšeg OLT-a u Osijeku, župan je rekao:

– U ovom trenutku je završena konzervatorska studija koja nam je dala smernice što i kako možemo u građevinskom smislu intervenirati na području bivšeg OLT-a. Napravljeno je i idejno rešenje, a sljedeći korak je dobivanje prostora OLT-a u vlasništvo Osječko-baranjske županije, o čemu je Vlade RH donela odluku na zadnjoj sednici. Sada počinjemo izradu projektne dokumentacije koja će dati detaljan opis svega što će se raditi, a s tim dokumentima krećemo prema fondovima EU. Naime, u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. predviđena su sredstva upravo za takvu vrstu investicija – rekao je župan Anušić te dodao:

– Planiramo obnovu na cijeloj lokaciji, a reč je o površini od 5,5 hektara u samom centru Osijeka i atraktivnoj lokaciji, no u ovom trenutku potpuno neiskorištenom prostoru, ruglu grada koje ćemo pretvoriti u nešto odlično, kvalitetno, na korist i uslugu svih građana županije. Dio objekata će se prenameniti, izgradit će se novi sadržaji, alternativna kulturna scena dobit će svoj prostor, izgraditi stambeno-poslovni objekti, a naravno sve to uz korištenje novca iz fondova EU. Jedan od projekta koji će se graditi je Sportski inkubator, prvi takav u Hrvatskoj, pa i šire, uz koji je i 50 metarski olimpijski bazen. Inkubator će omogućiti stručno i znanstveno praćenje, savjetovanje i usmjeravanje djece od najranije dobi prema sportu u kojem mogu dati naglasak na temelju njihovih predispozicija – pojasnio je župan Anušić.

Župan je prihvatio prijedlog vijećnice Marije Miličić da se provjeri da li su osigurana sredstva za dovršetak procesa razminiranja minsko-sumnjivih područja Osječko-baranjske županije do 2023. godine. Razmotrit će i predlog Zlatka Ajdulovića o pokretanju Industrijske srednje škole u Belišću, međutim – naglasio je – nužno je sustav obrazovanja prilagoditi potrebama tržišta, osobito s aspekta osiguranja potrebne radne snage. Naime, dolazak stranih radnika više nije nepoznanica ni u Slavoniji i Baranji, pa je sve više slučajeva dolazaka radnika iz Indije, Nepala, Ukrajine i Kosova na slavonska gradilišta.

U vezi izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak župan je istaknuo da od 9. decembra počinje javna rasprava o studiji uticaja na okoliš, počinje i izrada projektne dokumentacije, a izgradnja Centra mora početi do 2023. godine. Trenutna procjena vrijednosti ove investicije je oko 630 milijuna kuna.