Vijesti

UGOVORI VREDNI GOTOVO 100 MILIONA KUNA

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković  u petak (5. juna 2020. godine) u Velikoj većnici Skupštine Osječko-baranjske županije potpisao je ugovore za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje s predstavnicima vodnogospodarskih i komunalnih kompanij iz osam slavonskih opština i gradova; Ernestinovo, Lovas, Donja Motičina, Drenovci, Vrbanja, Pleternica, Đakovo, Satnica Đakovačka, Vladislavci, Vuka, Erdut i Dalj. Ukupna vrednost tih projekata iznosi 98 milijona kuna (bez PDV-a), a u 2020. godini Hrvatske vode osigurale su 32,5 milijuna kuna za izgradnju sistema javne vodoopskrbe i odvodnje navedenih područja.Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te čelnici gradova i opština u kojima se provode investicije.

– Vrijednost potpisanih ugovora samo za područje Osječko-baranjske županije je 39 milijuna kuna. Riječ je o kontinuiranom ulaganju kroz naše aglomeracije u izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sistema. Ogromna su ulaganja, vredna milijarde kuna, koja su zadnjih godina uložena u infrastrukturu na području naše županije. Tim projektima i investicijama možemo biti više nego zadovoljni, a znamo da se realizuju  sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna RH. Naravno, nastavljamo i dalje nadograđivati naše sisteme i projekte te verujem da ćemo uskoro imati izgrađene sustave vodoopskrbe i odvodnje u svim naseljima Osječko-baranjske županije – rekao je župan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković istaknuo je kako su uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Vlade RH u ovih osam projekata dodatno osigurana sredstva, unatoč koroni.  – Svesni smo da se svakom građaninu mora pružiti što bolji standard u opskrbi vodom i odvodnji, a ovde je reč o 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. Za građane to konkretno znači da će, na primer, stanovnici Vrbanje i Drenovaca konačno početi piti vodi iz Sikirevaca, a ne vodu u kojoj je pretnja arsena. Odvodnju u Đakovačkoj Satnici rešit ćemo priključenjem na sIstem pročišćavanja otpadnih voda u Đakovu, u Ernestinovu ćemo izmijeniti stare azbestne cevi, u Donju Motičinu stići će kvalitetna voda iz Našica. No, to nisu jedini projekti koje će građani izravno osetiti. U ovom trenutku imamo 1,6 milijardu kuna vredne projekte u provedbi u sedam aglomeracija na ovom području, i to uz potporu EU s prosječno 70 posto financiranja. Ako zbrojimo sva ulaganja, s ulaganjima u zaštitu od poplava, dolazimo do iznosa od dvije milijarde kuna – kazao je Đuroković.Pohvalio je dobru koordinaciju Osječko-baranjske i ostalih slavonskih županija te jedinica lokalne samouprave i kompanija koje pripremaju projekte. Dodao je da se projekti već rade na vinkovačkom području i u Đakovačkoj Satnici i Lovasu, a svi poslovi će biti okončani u roku godinu-dve. Priprema se i nova aglomeracija za opštine Vuka, Vladislavci i Ernestinovo, projekt vrijedan 300 milijuna kuna, a osiguran je novac (14 milijuna kuna) za studiju izvodljivosti i projektiranja.