Kultura

SVETOSAVSKA AKADEMIJA

Uoči Savindana ,čiji je domaćin i nosilac aktivnosti i ove godine bila Srpska pravoslavna parohija belomanastirska uz podršku svih srpskih organizacija koje deluju na području grada Belog Manastira, u subotu 26. januara, sa početkom u 18 časova u bioskopskoj sali Centra za kulturu, za posetioce je priređen bogat kulturno-umetnički program. U Svetosavskoj akademiji, učestvovali su učenici Osnovne i Druge Srednje škole, članovi SKUD-a Jovan Lazić Beli Manastir, a isto tako velik doprinos dali su i članovi Udruženja roditelja i dece „Pčelice“. Akademija je počela himnom “Svetom Savi” a samu svečanost je otvorio protonamjesnik Dragan Vukadinović.

Nakon svečanog otvaranja oca Vukadinovića,i njegove besede, okupljeni među kojima su bili baranjsko preosveštenstvo, gradonačelnik Belog Manstira Tomislav Rob, predsednici i predstavnici srpskih organizacija, profesori i nastavnici, te mnogobrojni uvaženi gosti, uživali su u predstavama i recitacijama u čast prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save koji se izborio za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.Treba također i naglasiti da je ove godine i velika godišnjica odnosno da je 800 godina od autokefalnosti SPC i  da svetog Savu danas slavimo zbog njegovih velikih zasluga, dok je hodao po zemlji, a još više zbog svetiteljskog prisustva među nama

Sveti Sava je izuzetno cenjeni svetitelj u celokupnom pravoslavnom svetu, i njegova uputstva ( tipik ) za monaški život na Svetoj Gori se i dan dana upražnjava, iako je najzahtevniji i jedan od najtežih u pravoslavlju po svojim obavezama. Da bi svom narodu obezbedio državu, slobodu i nezavisnost, da bi svoj narod okrenuo Bogu i pravdi, Sveti Sava se odrekao prestola, svetovnog života i posvetio se monaštvu i neprekidnim molitvama za spas svojih sunarodnika. Slava Sveti Sava je i školska slava, posvećena njegovom neumornom prosvetiteljskom radu da nas obrazuje, i otrgne od predrasuda, nemorala i neznanja.

.

Pratite nas: