Kultura

BARANJSKA UŽ’NA

Udruga žena ¨Sretne i spretne¨ iz Jagodnjaka, organizovala je 2. Izložbu starih jela i kolača „Baranjska už’na“, na kojoj je 29.9.2018. predstavljeno više od 40 vrsta jela i isto toliko kolača koje su ove vredne žene same napravile. Bila je to jedinstvena prilika za oko i nepce koje članice ove udruge rade, a svim posetiocima je jasno da rade odličnu stvar, jer su odlučile gastronomiju svoga sela i ne samo sela već i svog kraja prezentovati širem krugu ljudi. Kao i prve godine mesto zbivanja je bila etno kuća Sanja koja se nalazi u ulici Branka Radičevića, na samom rubu sela. Za ulaznicu po ceni od 35 kuna moglo se degustirati sve izloženo bez ograničenja, a sokovi su bili besplatni.

Ova atraktivna izložba privukla je osim posetioca iz Baranje, i one iz Osijeka, Valpova, Sombora, te nekoliko predstavnica sličnih prijateljskih udruga sa kojima ¨Sretne i spretne¨ surađuju. Prepuni stolovi svega najboljeg što Baranja može dati,  i to sve pripremljeno na domaći način od strane vrednih članica udruge. Samo izložbu u 13.00 h je otvorila predsednica udruge Radmila Dvornić Stojković koja je i sama rekla da je  ova udruga  jedna mlada udruga ( brojeći godine svog postojanja),  ali da su pune ideja i planova koje se nadaju i realizovati.

Svima je jasno da, iako su  ove žene  puno uložile svoga truda pored svojih svakodnevnih poslova, nikako ne treba zaboraviti spomenuti, da imaju svu pomoć i podršku od svojih porodica, kako muževa tako i dece, jer uz mušku snagu, sve je lakše. Samo za napomenuti je da ova udruga ima i mlade ljude u svojim redovima, pa tako najmlađa članica ima samo 23 godine.

Što se tiče  koncepcije i preglednosti sve je  bilo dobro i pregledno posloženo tako da su se na jednom stolu nalazila jela koja se jedu kašikom,  na drugom „glavna jela“, na trećem kolači i slatke delicije. Nije izostalo niti finoga baranjskoga vina, a za to se pobrinula vinarija Svijetli dvori iz Karanca. Za zaključiti je da je  Baranjska už’na prvorazredan  gastronomski događaj koji svake godine privlači sve više posetioca.

Pratite nas: