Vijesti

ĆIRO SE VRATIO KUĆI

Povodom Dana Grada Belog Manastira  11 novembra  u 15,00 časova  na belomanastirskom središnjem trgu, na kojem je nedavno, sa sretnim krajem, završena tužna priča vozića Ćire – parne lokomotive proizvedene 1955. godine u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću svečano je postavljen na centralnom trgu..Ova kompozicija voza, koji s tri znatno starija vagona, je proizvedena početkom prošlog veka a nešto kasnije preuređena u putničke vagone,  – čini kompoziciju ‘penzionisanu‘‘ 1976. godine. Reč je, podsetimo, o jednoj od poslednjih primeraka uskotračne željeznice na području Republike Hrvatske. Približno pola miliona kuna u njezinu rekonstrukciju (uz nešto veći iznos iz belomanastirskog gradskog proračuna) uložilo je Ministarstvo kulture RH, čija je ministrica, Nina Obuljen Koržinek, istaknula kako ovakva pokretna kulturna dobra imaju neku ‘‘posebniju vrednost‘‘ nego klasični spomenici, te kako nose puno životnih priča koje je nemoguće ispričati na drugi način osim neposrednim dolaskom i usmenom predajom.

A na poziv saborskog zastupnika mađarske manjine u Hrvatskom saboru – Roberta Jankovicsa ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, u pratnji Ivane Sudić, pročelnice Konzervatorskog odjela u Osijeku, posetila je i uredništvo medija na mađarskom jeziku i reformatku crkvu u Vardarcu, čiju obnovu drugu godinu zaredom financira Ministarstvo kulture. Ministrica Obuljen Koržinek prvi put tokom svog mandata posećuje Baranju, ali je Ministarstvo kulture itekako podupiralo programe vezane uz Baranju.

– Sretna sam što konstantno imamo odlične prijave iz Baranje na naše konkurse. Lako je onda takve projekte i financirati. Posebno mi je zadovoljstvo na terenu videti kako sav naš posao i trud ima rezultata, kao što smo to videli u Belom Manastiru, Vardarcu i Bilju. Kultura mađarske zajednice u Baranji važan je segment ukupne kulturne baštine Republike Hrvatske i ministarstvo kulture svakako će nastaviti podupirati sve dobre projekte koje nam Baranjci prijave – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.