Vijesti

DAN RUŽIČASTE MAJICE

Milioni mladih ljudi u celom svetu obeležavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“ izvorno „Pink Shirt Day“, a obeležava se zadnje srede u februaru od 2007. godine. Sve je počelo 2007. godine kada je dečak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi, zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dečaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege odlučile su da dignu svoj glas protiv nasilnika i solidarišu se sa zlostavljanim dečakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.. Dan ružičastih majica od 2014. godine organizuje se i u Republici Hrvatskoj, a događaj je pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.Na Dan ružičastih majica provode se mnoge aktivnosti u kojima učestvuju sve odgojno obrazovne ustanove i svi oni koji žele simbolisati borbu protiv nasilja nad vršnjacima. Obeležavanju ružičastih majica pridružili su se i članovi Gradskog pozorišta Beli Manatir, koji su upravo zadnju sredu u mesecu 26 februara, u Kino sali Beli Manastir, odigrali premijeru predstave “Želim život bez nasilja”.

Gradsko pozorište Beli Manastir već petu godinu sarađuje u provedbi ovog projekta u saradnji s Odjelom za prevenciju PU osječko-baranjske kroz koji su ostvarili do sada četiri pozorištne predstave iz preventivnih programa, od sigurnosti u saobraćaju za najmlađe, do trgovine ljudima, govora mržnje, vršnjačkog nasilja, zaokruženo s temom nasilja nad ženama i decom.

,,Predstava je specifična po tome što je autorska predstava, nije nigdje kupljen ili ustupljen tekst već su sami glumci dramskog studija za decu i mlade pri Gradskom pozorištu napisali, apsolutno su sva autorska prava naša, od izbora muzike, režije teksta, što je jako pohvalno i lepo danas u ovim vremenima da mladi sami žele poslati poruku i dati svoj doprinos u zaustavljanju vršnjačkog nasilja.” – izjavila je direktorica Gradskog pozorišta Beli Manastir, Danijela Taslidžić Herman