Vijesti

I GRAD BELI MANASTIR U KAMPANJI UDOMLJAVANJA PASA

Podelom 2000 letaka, koji su građanima poslani uz komunalni račun, sa informacijama o zakonskim obavezama vlasnika pasa, uslovima držanja kućnih ljubimaca te potrebi udomljavanja a ne kupnje, i Grad Beli Manastir pridružio se kampanji Udruženja gradova i Udruženja Prijatelji životinja. Na taj je način i jedini baranjski grad stao uz bok gradovima poput Zagreba, Osijeka ili Čakovca u kojima se kroz lokalno informisanje i razvijanje svesti građana o potrebi udomljavanja najboljeg čovekovog prijatelja pridonosi primeni novog Zakona o zaštiti životinja.

-Podjela letaka koje će građani dobiti samo je prva mjera kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i kako bi građani shvatili kako se udomljavanjem iz skloništa pomaže životinjama i lokalnoj zajednici. Psi iz skloništa su cijepljeni, čipirani i kastrirani te imaju svoje putovnice, što znači da su budući vlasnici oslobođeni svih troškova. Naime, samo onoliko koliko brinemo o onima od kojih ne možemo dobiti ništa pokazujemo kakvo smo društvo, rekao je o kampanji udomljavanja pasa gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

U nacionalnoj kampanji koja promoviše udomljavanje učestvuju braća Luka i Filip Vidović, a za potrebe kampanje snimljen je i video s kujicom Lolom koju je iz skloništa udomio Filip Vidović. O svom učešću u kampanji Filip Vidović je za medije rekao da to smatra najboljom odlukom koju je doneo, i pozvao ljubitelje životinja da ne kupuju pse ni bilo koje druge životinje već da udome napuštenog psa ili mačku čime čine dobro delo. Spomenutoj akciji u Gradu Belom Manastiru lokalno su se pridružili i u Baranjskoj razvojnoj agenciji Grada Belog Manastira putem njihove internetske stranice, a vredno je podsetiti i kako je belomanastirska Gradska knjižnica jedina gradska knjižnica u koju građani mogu doći podići omiljenu knjigu u pratnji kućnog ljubimca.

ZAKONSKE OBAVEZE STARATELJA PASA

NENAPUŠTANJE: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je kazna veća do 30.000 kn.

OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE: Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6000 kn.

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza staratelja je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako staratelj ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprečava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi više do 30.000 kn.