Kultura

HRVATSKI SRBI GOSTI NAJVAŽNIJE KULTURNE MANIFESTACIJE HRVATA U SRBIJI

Predstavnici Srba iz Republike Hrvatske posetili su 10.avgusta u svojstvu gostiju najvažniju kulturnu manifestaciju Hrvata u Republici Srbiji koja je održana u Subotici. Rezultat je to jednog od zaključaka razgovora predstavnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, i hrvatske zajednice u Republici Srbiji koji je održan u Subotici polovinom juna tekuće godine, a koji se ticao inteziviranja kulturne saradnje između predstavnika dve nacionalne manjine. Podsetimo, tom je prilikom dogovoreno da će prvi korak biti gostovanje jednog Kulturno umetničkog društva koji okuplja pripadnike srpske zajednice iz Repubike Hrvatske na najvažnijoj kulturnoj manifestaciji Hrvata u Republici Srbiji pod nazivom „Dužijanca“, a da će jedno Kulturno umetničko društvo Hrvata iz Republike Srbije biti gost na tradicionalnoj smotri folklora Srba Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema koju organizuje Zajedničko veće opština iz Vukovara. U delegaciji Srba bili su Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara, Svetislav Mikerević, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i Nikolina Dokić, projektni menadžer u Projektnom centru Zajedničkog veća opština iz Vukovara. Neposredno uoči kulturne manifestacije spomenuta delegacija posetila je prostorije Hrvatskog nacionalnog veća gde su ih dočekali Lazar Cvijin, predsednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog veća te Ivan Budimčević i Petar Kuntić, savetnici za sport. Primarna tema razgovora dve delegacije bila je budući koraci u međusobnoj saradnji pa je tako, između ostalog, dogovoreno da se početkom septembra tekuće godine realizuje zajednički sastanak u Vukovaru kako bi se utvrdili projekti i programi od zajedničkog interesa, a koji bi se aplicirali prema različitim izvorima financiranja.

-Sigurno je da su kultura, obrazovanje, mediji, socijalna politika i sport važna područja za obe nacionalne manjine u dve susedne države, ali osim toga naš je cilj i da se pokušaju iznaći mogućnosti da se potakne i razvoj sredina u kojima žive pripadnici obe manjinske zajednice čime bi se omogućio ostanak ljudi na svojim vekovnim ognjištima, rekao je Srđan Jeremić.

Jeremić je posebno apostrofirao i važnost saradnje dve manjinske zajednice istakavši da je u međusobnoj komunikaciji s hrvatskim kolegama iskazana spremnost da se pokuša doprineti uspostavljanju boljih odnosa između matičnih država koji bi, prema zajedničkom mišljenju, doneli korist kako većinskom narodu tako i obema manjinskim zajednicama. Osim protokolarnog dela programa posete Subotici predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara predao je predstavnicima fudbalske reprezentacije Hrvata u Republici Srbiji komplet dresova koji su poklon Fudbalskog saveza Republike Srbije. Na subotičkom gradskom trgu predstavnike delegacije srpske zajednice dočekala je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća a u dvočasovnom kulturno umetničkom programu, između ostalih, svoj doprinos dali su i članovi srpskog Kulturno umetničkog društva „Đoko Patković“ iz Bobote.