Kultura

IMA NADE ZA TURIZAM NA ISTOKU

Čini se da sve više posetioca prepoznaje turističke vrednosti Osječko-baranjske županije, pa se broj dolazaka i noćenja kontinuirano povećava. Iako letni meseci na kontinentu nisu „top sezona“, podatci koje putem e-visitora prati Turistička zajednica Osječko-baranjske županije govore da je broj dolazaka i noćenja na razini rekordne 2019. godine.

U odnosu na prošlu godinu, u prvih sedam meseci 2022. godine beeži se 63% više dolazaka i 35% više noćenja na području Osječko-baranjske županije. Značajno povećanje beleži se i kod dolazaka kruzera, pa je rečnim putem u našu županiju stiglo 112% više gostiju nego prošle godine.Iako su juni i julu  bili uspešniji nego proteklih godina, najviše posetilaca prema dosadašnjem iskustvu, očekuje se u septembru i oktobru kada se sezona „seli“ na kontinent.- Posetioci vole istraživati Slavoniju i Baranju u proleće i jesen, kada se, osobito na području Osječko-baranjske županije, događa i niz manifestacija.

Slavonija i Baranja osim nadaleko poznata četiri vinogorja, izvrsnih vina i prekrasnih vinskih podruma začinjenih vrhunskom tradicionalnom gastronomijom, odnedavno u ponudi ima i obnovljeni dvorac u Tikvešu. Reč je o novoj turističkoj atrakciji smeštenoj u severnom delu Parka prirode Kopački rit. Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš –  jedinstveni je multimedijalni i interaktivni postav koji posetiocima približava sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita. Ovo je prostor za  istraživanje i učenje, ali i prostor za otkrivanje svih tajni Parka i upoznavanje bogate kulturno-povijesne baštine uz pomoć najmodernije tehnologije..Kopački rit također od otvorenja dvorca prije tri meseca beleži rekordan broj posjetioca. U maju je ostvaren najveći broj dolazaka ikad, a juni i juli  prema broju posjetitelja najbolji do sada..