Vijesti

KONFERENCIJA “ŽENE U PREDUZETNIŠTVU”

Povodom Međunarodnog dana žena, Osječko-baranjska županija, u utorak, 8. marta 2022. godine  organizovala je konferenciju „Žene u poduzetništvu“, namenjenu svim ženama preduzetnicima, onima koje planiraju postati preduzetnice, te predstavnicama institucija preduzetničke podrške. Konferenciji je prisustvovao i zamenik župana Josip Miletić.

– U Osječko-baranjskoj županiji, od ukupnog broja poslovnih subjekata, 25% je u vlasništvu žena preduzetnica. Također, od ukupnog broja nezaposlenih, 60% je žena, a ovi podaci nama su značajan pokazatelj kako trebamo puno toga ulagati ne bismo li potaknuli žene u pokretanje vlastitog posla. Upravo iz tog razloga, organizovali  smo i ovu konferenciju, kao zahvalu svim onim ženama koje kroz svoju poslovnu aktivnost pridonose razvoju gospodarstva Osječko-baranjske županije, ali i kao motiv onima koje razmišljaju o pokretanju poduzetničkog poduhvata. Osim ovime, Županija i drugim projektima pomaže ženama poduzetnicama, poput beskamatnih kredita do dva miliona kuna, bespovratnih potpora za ulaganje u razvoj poslovanja, različitih edukativnih sadržaja, savetovanja, ali i svega onoga što je potrebno kako bi žene lakše kročile poduzetničkim vodama – istaknula je pročelnica Upravnog odela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović i dodala kako je u praksi vidljivo da najveći izazov ženama predstavlja usklađivanje poslovnog i porodičnog života zbog čega je nužno neprestano stvarati društvene preduslove koji će ženama olakšati ulazak u poduzetništvo.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je Međunarodni dan žena i naglasio kako je nužno osvještavati društvo o važnosti žena u poduzetništvu.