Vijesti

KVALITETAN JAVNI PREVOZ PUTNIKA

Održivost javnog linijskog prEvoza i njegova važnost za razvoj istočne Hrvatske bila je tema juče  (9. juna 2020. godine) održanog sastanka župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i generalnog direktora Arrive za Hrvatsku Dražena Divjaka. Na sastanku u prostorijama Arrive na Autobusnom kolodvoru Osijek učestvovali su i predsednik Uprave Panturist d.d. i direktor APP d.d. Požega Saša Ilić, pomoćnik ministra mora, saobraćaja i infrastrukture Mario Madunić, načelnik Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog saobraćaja i cesta Franc Hajdinjak te pročelnica Upravnog odela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić-Milardović.

– Kompanija Arriva je najveći pružatelj usluga putničkog prevoza u Hrvatskoj, a na području Osječko-baranjske županije obavlja 90 posto putničkog prevoza, pa smo danas razgovarali o ukupnoj organizaciji i daljnjem funkcionisanju  javnog putničkog prevoza na području naše županije. Naime, poslovanje te komapnije, kako i drugih gospodarskih delatnosti ugroženo je zbog uticaja pandemije koronavirusom, a nama je ključan kvalitetan prevoz od prvog do zadnjeg grada i sela, želimo ravnomeran razvoj Županije te da bez obzira u komu mestu žive svako dete i radnik mogu normalno funkcionisati, odlaziti u školu i na posao. Međutim, za to je potreban drugačiji način organizacije prevoza te smo s predstavnicima Arrive i Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture razgovarali na koji način organizovati i zadržati kvalitetu prevoza i usluge, a da kompanija Arriva zadrži sve svoje radnike. Zaključke sastanka prezenentovati ćemo Ministarstvu, ministru Olegu Butkoviću i premijeru Andreju Plenkoviću. Od septembra  kreće nova školska godina, nadamo se u normalnim uslovima i bez pandemije, te trebamo osigurati kvalitetan prevoz svim putnicima. Za donošenje novog modela funkcionisanja i financiranja javnog putničkog prevoza postoji dobra volja, što je ključno, a model ćemo zajedno pronaći. Određene smjernice i okviri također postoje, pa ćemo vrlo brzo dati konkretne mjere kojima bi svi involvirani u projekt bili zadovoljni, a korisnici imali kvalitetnu uslugu – rekao je župan Ivan Anušić.

.Nakon radnog sastanka svi njegovi učesnici obišli su novu automatsku ekološku praonicu autobusa u Osijeku, prvu te vrste u istočnom delu Hrvatske. Investicija je vrijedna pet miliona kuna.