Kultura

MUZEJ LIČNE ISTORIJE ROMA

Projekt kojeg Fade In (platforma za mlade autore sa afinitetom prema angažiranom filmu i videu) provodi u partnerstvu s Romskim kulturno – umjetničkim društvom Darda, ima za cilj educirati i razviti kreativne veštine šesnaest mladih Romkinja i Roma. Isto tako educirati će i radno osposobiti dvoje mladih Roma i pokrenuti Muzej lične istorije Roma kao model održivog pristupa mladih kulturnim sadržajima te osveštavanja identiteta Roma.

Kroz osamnaest meseci, šesnaest mladih u dobi od 15 do 25 godina iz Osječko – baranjske i Brodsko – posavske županije usvojit će niz kreativnih znanja i vještina iz audiovizualnog snimanja, vođenja intervjua i filmske montaže nakon čega slijedi prikupljanje audiovizualne građe te predmeta pripadnika njihovih zajednica. Sve to zajedno bit će izloženo u galerijskom prostoru, a deo ovog projekta su i dve izložbe koje će se održati u Osijeku i Rijeci te virtualni muzej kao mesto trajnog arhiviranja prikupljenog materijala. Namera projekta Muzej lične istorije Roma je uključivanje mladih Roma u kreiranje kulturnog proizvoda, približavanje lične istorije hrvatskih Roma široj društvenoj zajednici, a sve to kroz kulturno-umjetnički projekt koji se usmjerava na jačanje identiteta Roma i to kroz lične priče simbolički predstavljene u obliku ličnih predmeta. Projekt Muzej  Roma trajat će do augusta 2019. godine, a financiran je sredstvima Evropske unije kroz Evropski socijalni fond, u ukupnom iznosu od 994.190 kuna prihvatljivih troškova projekta. Prezentacija projekta Muzej lične istorije  Roma održat će se u petak 16.marta u 14 sati, u Kino sali u Dardi  koja se nalazi u ulici Sv.Ivana Krstitelja 100.

Inače Romsko kulturno umetničko društvo Darda osnovano je 29. Oktobar  2002. godine. Društvo u svom programu, od osnivanja do danas, za osnovni cilj ima njegovanje kulture i tradicije prvenstveno baranjskih, ali i ostalih Roma. Pored toga deluje na promociji  kulturnih običaja te svrsishodnom korištenju slobodnog vremena mladih i dece i  deluje kroz dve folklorne sekcije, mlađu i stariju. Društvo deluje uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Opštine Darda i Osječko-baranjske županije.