Vijesti

NOVA OPREMA U DOMOVIMA ZDRAVLJA

Projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cele Osječko-baranjske županije“, ukupne vrednosti 26,39 milijuna kuna od čega su 85 posto bespovratna sredstva EU, započeo je 1. decembra 2017. godine i traje do 1. decembra 2020. godine. Najveći deo projekta već je proveden, a juče  (4. juna 2020. godine) župan Ivan Anušić potpisao je ugovore o korištenju medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme s ravnateljima šest domova zdravlja s područja Osječko-baranjske županije (Osijek, Našice, Đakovo, Donji Miholjac, Beli Manastir i Valpovo) te 20 lekara koncesionara u tim ustanovama. U toku je edukacija lekara za rad na nabavljenoj medicinskoj opremi.

– Projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite na području naše županije privodi se kraju, a  potpisanim ugovorima domovi zdravlja i lekari preuzimaju opremu ukupne vrednosti 12,63 milijuna kuna. Preostali deo financijskog dela projekta odnosi se na infrastrukturne radove, ugradnju dizala, prilaza za osobe s invaliditetom, uređenje i proširenje ambulanti te druge radove kojima je omogućen kvalitetniji rad lekara te pružanje boljih usluga pacijentima – rekao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak istaknula je kako se prilikom nabave medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme nastojalo obuhvatiti sve potrebe domova zdravlja, njihovih ambulanti i lekara koncesionara, pa je za potrebe rada 104 lekara nabavljeno 747 komada opreme.

– Čitav projekt usmeren je poboljšanju pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u udaljenijim područjima županije kako bi se smanjio pritisak na jedine dve bolnice u Osječko-baranjskoj županiji. Nabavljena je tako različita oprema za potrebe porodične, interne, dentalne te fizikalne medicine i rehabilitacije, pedijatrije, kardiološko-pulmološke delatnosti, ginekologije. Na taj način na razini primarne zdravstvene zaštite omogućit će se više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka te poboljšati uslovi primarne zdravstvene zaštite u našim domovima zdravlja i kod koncesionara primarne zdravstvene zaštite, povećati kvaliteta i broj usluga u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti na području županije – kazala je pročelnica Tramišak.

Prema potpisanim ugovorima za Dom zdravlja Beli Manastir osigurana je oprema u vrijednosti 1,81 milijun kuna, Dom zdravlja Đakovo ­2,30 milijuna kuna, Dom zdravlja Našice 2,38 milijuna kuna, Dom zdravlja Donji Miholjac 2,58 milijuna kuna, Dom zdravlja Osijek 2,22 milijuna kuna te Dom zdravlja Valpovo 1,33 milijuna kuna.

Završeni su i infrastrukturni radovi ukupne vrednosti 12,42 milijuna kuna, a u toku je izgradnja nove zgrade Doma zdravlja Našice u vrednosti 4,46 milijuna kuna.