Vijesti

PAVILJON U OSIJEKU MODERAN I POVOLJAN ZA SMEŠTAJ STUDENATA

Uz već postojeću zgradu studentskog doma u Ulici kralja Petra Svačića u Osijeku kroz Projekt „Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu u Osijeku“ izgrađen je novi studentski paviljon koji ima smeštajni kapacitet od 796 ležaja, raspoređenih u 404 sobe. Ukupna vrednost investicije je 196,16 miliona kuna, a od čega su 174,30 miliona kuna bespovratna sredstava osigurana iz Evropskog fonda za regionalni razvoj, dok su ostalo sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek. Ukupni troškovi izgradnje iznose 170 miliona kuna, troškovi opremanja zgrade su 13,15 miliona kuna, a ostali troškovi se odnose na projektiranje zgrade, trga i parkirališta, ishođenje građevinske dozvole, priključenje na potrebnu infrastrukturu, projektantski i stručni nadzor građenja te promidžbene aktivnosti. Nositelj projekta je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a partner je Studentski centar u Osijeku, kao sastavnica istog Sveučilišta.

Juče (28.februara 2022. godine) upravo u zgradi novog studentskog paviljona održana je Završna konferencija projekta „Izgradnja zgrade, infrastrukture i okoliša novog studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu“, kojoj su – uz ostale uzvanike i učesnike Projekta – prisustvovali  rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i zamenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

– Nakon više godina truda i rada, silnih novaca, uspeli smo privesti kraju izgradnju studentskog paviljona i opremiti ga te studenti već od sutra mogu krenuti u Studentski dom. Za dolazak se za sada prijavila otprilike polovica studenata koji na to imaju pravo. Naime, svi koji su dobili smještaj u novom studentskom domu morali su zbog pandemije i niza okolnosti otići u privatni smeštaj, za što im Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrava subvencije po 200 kuna mesečno – rekao je rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac te naglasio kako 75 studenata Sveučilišta J.J. Strossmayera nije domicilno u gradu Osijeku.

U svoje lično ime i u ime studenata, zadovoljstvo zbog završetka novog studentskog paviljona iskazao je predsednik Studentskog zbora Luka Jurčević. Naglasio je kako će korisnici paviljona imati predivan smještaj i još po najpovoljnijoj cijeni.

Gradonačelnik Ivan Radić je zadovoljan otvaranjem, kako je rekao, najvećeg i najmodernijeg studentskog paviljona u Hrvatskoj, čime se još jednom potvrđuje da je Osijek zaista grad po meri čoveka. Podsetio je kako Grad Osijek izdvaja velika sredstva za stipendije studentima, po čemu je među vodećima RH. Grad subvencionira i kamate na studentske kredite, prevoz studenata te čini sve kako bi studenti u Osijeku imali najbolje obrazovanje, a potom ostali ovdje živeti, raditi i zasnovati porodicu.