Vijesti

POTPISANI UGOVORI O DODELI SREDSTAVA U POLJOPRIVREDI

Krajem aprila Grad Beli Manastir raspisao je konkurs za dodelu potpora u poljoprivredi na području grada, a juče su korisnici potpisali ugovore o dodeli sredstava. Radi se o ukupno 300.000 kuna, podeljenih na 28 korisnika. Pojedinačni iznosi su se kretali od oko 10.000 kuna, dok je najveći pojedinačni iznos ove godine 30.000 kuna.  Potpore su se delile  prema šest navedenih mera: potpora plasteničkoj proizvodnji cveća, povrća, voća, gljiva i lekovitog bilja, potpora proizvodnji meda, potpora biljnoj i stočarskoj ekološkoj te organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, potpora za početnike u primarnim poljoprivrednim delatnosti i potpora za voćarsku proizvodnju koja je uvedena pre dve godine, a kolika je potreba za potporama u voćarstvu može se vidjeti prema ovogodišnjim korisnicima kojih je 56% upravo iz te poljoprivredne grane, ukupno je voćarskoj djelatnosti dodijeljeno 167.000 kuna.

”Ove potpore su bitne upravo zato što na području grada imamo dosta OPG-ova koji se dobro nose s ovom krizom u kojoj smo se našli, potvrda toga je i dobra prodaja domaćih proizvoda iz cijele Baranje na našoj gradskog pijaci. Tako da i u ovoj krizi, kako je sada i s ograničenim financijskim mogućnostima Grada, Županije i države mislim da će ovo biti dobar put za i nove nasade i sadnice tako da ljudi krenu u buduću proizvodnju putem svojih OPG-ova.” – komentarisao je gradonačelnik Tomislav Rob. Naglasio je kako su jedni od glavnih korisnika ovih potpora pčelari čija udruga na području grada ima skoro 200 članova s čime je i najveća takva udruga u okolini.

Jedan od korisnika potpore grada u poljoprivredi  za pčelare, je Vladimir Bukalo, koji se ovim poslom bavi već 20 godina, a OPG ima dve godine. ”

Već dobro poznati proizvođači domaće zimnice iz Branjinog Vrha, na čelu s gospođom Ljubicom Bošnjak, ostvarili su 9.800 kuna potpore grada u poljoprivredi  koje će uložiti u materijal za iduću godinu. Ljubica kaže kako su ove potpore važne za male proizvođače poput njih jer ne mogu konkurisati na drugim konkursima: