Vijesti

POTPORE ZA RAZVOJ POSLOVANJA

Za projekte poticanja preduzetništva u Proračunu Osječko-baranjske županije ove godine osigurano je ukupno 8,6 miliona kuna, što se postupno dodeljuje tokom godine na temelju pristiglih zahteva na javne pozive. Tako je u sredu (4. decembra 2019. godine) zamenik župana Goran Ivanović potpisao ugovore o dodeli potpora sa 79 korisnika. Njihova ukupna vrijednost je 1.333.630,00 kuna, odobrenih kroz šest javnih poziva.

– Osječko-baranjska županija je u zadnje dve godine udvostručila izdvajanja za potpore preduzetništvu te su sa 4,2 miliona kuna uvećane na 8,6 milijuna kuna. Naravno, samo potpore nisu dovoljne za pokretanje ozbiljnijeg posla, ali su stimulativne. Posebno nas raduje što na području Županije imamo 800 novo-osnovanih preduzeća i sva pozitivno posluju te što, prema podacima HGK Županijske komore Osijek, gospodarstvo Osječko-baranjske županije po financijskim pokazateljima nikada nije bolje stajalo. Da bi se to očuvalo nisu dovoljne samo potpore i druge županijske aktivnosti nego je bitna i uloga države kroz ostala rasterećenja za preduzetnike – rekao je zamenik župana Ivanović. Izrazio je zadovoljstvo što uspešni rezultati prate takav rad te naglasio da se kvalitetan partnerski odnos Županije i poduzetnika treba i dalje razvijati jer se vizija razvoja Osječko-baranjske županije temelji upravo na gospodarstvu. Najviše  potpisanih ugovora (53) odnosi se potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, a njihova vrednost je 948.780,00 kuna. Za ovu vrstu potpora u proračunu je ukupno osigurano 2,5 miliona  kuna, a u julu je dodeljeno 96 financijskih potpora u iznosu od 1,54 milion kuna. Potpora iznosi do 50 % opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do 50.000,00 kuna, koliko je dobilo osam korisnika u prerađivačkoj industriji. Najviše potpora dodeljeno je za nabavu strojeva, alata, opreme za obavljanje delatnosti, nabavu računalne opreme i računalnih programa, opremanje poslovnog prostora.

Za potpore za informisanje  i obrazovne aktivnosti osigurano je ukupno 225.000,00 kuna, a sada su ugovori potpisani s devet korisnika kojima je odobreno 167.106,00 kuna. Pojedinačni iznosi odobravaju se do 75 % opravdanih troškova, a za oblike edukacije i do 100 % opravdanih troškova.

Potpore za savetovanje preduzetnika iznose do 50 posto opravdanih troškova. Ugovore je potpisalo devet korisnika, a ukupna vrijednost je 66.450,00 kuna. Za potpore za promotivne aktivnosti planirano je 230.000,00 kuna, a u sredu je zaključeno pet ugovora u vrijednosti 86.294,00 kuna. Potpore za učeničko preduzetništvo dobila su dva korisnika (ukupno 50.000,00 kuna), dok je jedan korisnik dobio 15.000,00 kuna potpore za razvoj i primenu inovacija i novih proizvoda.

 

Pratite nas: