Kultura

PROMOCIJA KNJIGE MILANA DVORNIĆA

Promocija knjige “Narodni običaji Srba u Baranji” autora Milana Dvornića održati će se u četvrtak (07.10. 2021.godine) sa početkom u 18:00h u SKD “Prosvjeta” u Zagrebu , Preradovićeva 21.

O knjizi i prikupljenim materijalima s više od dve stotine geografskih karti, fotografija, crteža i autorovih slikarskih radova  govoriti će autor knjige Milan Dvornić, a o značaju knjige za baštinu  Baranje prof. Nikola Živković, te  Dejan Jeličić, predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine osječko-baranjske županije.

O narodnim nošnjama i izvođenju narodnih običaja  govorit će Svetlana Žarković koja će pred publikom izvesti jedan od narodnih običaja, a moći će se  upoznati i tradicionalna jela Baranje. Predstavljanje knjige prati i izložba slika autora knjige Milana Dvornića. Autor knjige, slikar i etnograf Milan Dvornić, rođen je 10. novembra 1947. godine. Višu ekonomsku školu završava u Novom Sadu te stiče zvanje ekonomista.  Radio kao bankarski službenik u Belom Manastiru od 1970. do 1997. Slikarstvom se bavi kao samouk umjetnik.  U svojim radovima prikazuje etnografske motive rodnog kraja, narodne običaje, graditeljstvo i nošnje baranjskih  Srba, Šokaca i Mađara.Knjiga “Narodni običaji Srba u Baranji”  bavi se  kulturnom baštinom, običajima baranjskih Srba, dočarava i opisuje životni ciklus kroz celu godinu, opisuje običaje, verovanja i navodi molitve i zdravice koje su sačuvane do danas. Ovo je vredan pokušaj da se sačuva mali deo običaja srpskog naroda u Baranji.

Izdavač knjige je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Belog Manastira