Vijesti

RADNI SASTANAK SA MINISTROM ĆORIĆEM

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić održao je radni sastanak s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem o zajedničkim projektima poput Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Antunovcu i geotermalnim izvorima.

Osječko-baranjska županija je pre 3 godine započela studiju koja obuhvaća ispitivanje potencijala geotermalnih izvora, studija je završena, a financirana je od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i fondova Europske unije, rekao je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i dodao kako je na jučerašnjem sastanku potvrđeno da će se dobivanje energije iz geotermalnih izvora i dalje podupirati iz EU fondova: “Kada se dovrši kompletno ispitivanje, znat će se je li geotermalni izvor namenjen za toplinarstvo, za poljoprivredu, za staklenike, zdravstveni turizam ili nešto treće. To ovisi o potencijalu pojedinog geotermalnog izvora i njegovoj temperaturi. Tada krećemo u eksploataciju kako smo to najavili u korist žitelja Osječko-baranjske županije”, rekao je župan Anušić.

Ministar Tomislav Ćorić napomenuo je kako je Osječko-baranjska županija učinila velike korake vezano uz geotermalne potencijale i dodao kako Agencija za ugljikovodike radi na analizi 40 lokacija u Republici Hrvatskoj: “Mi ćemo u sljedećim godinama u skladu s našom logikom i strategijom energetskog razvoja ići sve više u smeru proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. Kao što znate geotermalna energija tu čini vrlo bitan segment, a u odnosu na sve druge energije je najčišći. Ono što nas dodatno veseli je da je na razini jedinica lokalne samouprave, ovdje konkretno Osijeka i Osječko-baranjske županije, prepoznat taj potencijal koji je će se sve više iskorištavati ne samo u Europskoj uniji nego i u cijelom svijetu”, rekao je ministar Ćorić, a za Centar za gospodarenje otpadom rekao kako je u skladu s politikom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske koja podržava taj projekt: “U tom kontekstu samo je potvrđena usmjerenost u smjeru realizacije Centra. Rezultati pokazuju da smo 2020. na razini Hrvatske na 41% odvajanja na razini Republike Hrvatske što je u odnosu na 2017. povećanje od 13%. Tom dinamikom u idućih 5 godina ćemo doći vrlo visoko i sav zaostatak nadoknaditi što je i obveza i direktiva EU”, rekao je Ćorić, a župan Ivan Anušić ocenio kako će Centar za gospodarenje otpadom “Orlovnjak” omogućiti da se te aktivnosti provode u skladu s evropskim standardima i propisima.Dokumentacija za Centar za gospodarenje otpadom u završnoj je fazi, a izgradnja Centra i probna faza rada očekuje se u roku od 4 godine.