Društvo

ROMSKI RESURSNI CENTAR DARDA

U subotu 26.oktobra 2019 godine u Dardi se održao se 17.Godišnji koncert u organizaciji Romskog resursnog centra Darda uz podršku Vladinog ured odnosno Savjet za nacionalne manjine te opštinu Darda i mnoge druge donatore. Bilo je to veče muzike, plesa i igara. Na koncertu povodom 17.-tog rođendana ovog udruženja učestovali su osim domaćina Romskog kulturnog društva Darda, svoje koreografije pokazali su: Foklorna Sekcija Društva Roma Zaječar – Republika Srbija, Duet Hranisalva Podrumac i Milan Kliba, KUD ROMANO TERNIPE – Republika Srbija, Marija Nikolić Srbija te Slađana Šapić i Radojka Piskorjanac . Posebnu pažnju su izazvali Folklorna sekcija Društva roma Zaječar i folklorna sekcija Romano Ternipe iz Novog Sada. Mjuzikl „Romska svadba“ u izvođenju sekcije iz Zaječara,bilo je nešto što dočarava u pet činova svadbu u kojoj, kao da i sami učestvujete. Inače Folklorna sekcija Društva roma Zaječar, postoji od 8. aprila 2018. godine i za kratak period, postigli su i više nego očekivane rezultate a broji oko petnaestak članova, jer prema rečima predsednika Miljana Rašića,  uskoro se nadaju povećanju tog broja. Kako nam je rečeno iz folklorne sekcije, njihove koreografije predstavljaju njihov narod. Što se tiče tradicionalne Romske nošnje, one se sastoje iz dugih šarenih suknji i crvenog cveta u kosi. Upravo ta kombinacija skuplja simpatije publike gde god da se pojave. Što se tiče muške nošnje, ona se sastoji iz crnih pantalona, belih košulja i crvenih pojaseva objasnio je predsednik Rašić.
Kulturno-umetničko društvo „Romano ternipe” (Romska mladost) osnovano je pre dve godine u Šangaju i jedino je romsko udruženje te vrste u Vojvodini. KUD „Romano ternipe” čuva sećanje na romske običaje, njihovu kulturu i tradiciju. „Zastareva naša kultura, ide u zaborav, uvideo sam da se time niko ne bavi i odlučio sam da pokrenem tako nešto“, objasnio je osnivač KUD-a Zoran Nikolić koji je dodao da su često gosti na koncertima mnogih poznatih ličnosti u regionu.
U svakom slučaju, mnogi koji su bili na ovoj manifestaciji, izašli su puni dojmova i prelepih utisaka sa svime viđenim. Prema rečima predsednika Romskog resursnog centra Darda, Jovice Radosavljevića, domaćina ove manifestacije, velik posao je iza njih, ali svakako i dalje će se truditi da svojim meštanima a i šire priušte još ovakvih manifestacija, jer za takva međunarodna druženja uvek se ima volje i želje bez obzira koliko je to obiman posao.