Vijesti

SUBOTICA POMAŽE SRPSKU ZAJEDNICU U SLAVONIJI I BARANJI

Obeležavanje dve decenije postojanja Zavičajnog udruženja „Slavonija i Baranja“ krunisano je juče potpisivanjem Sporazuma o saradnji Subotice i Zajedničkog veća opština iz Vukovara. Sporazum o saradnji je izraz podrške Subotice aktivnostima Zajedničkog veća opština u oblastima obrazovanja, kulture, vere, medija, informisanja, sporta, ljudskih prava i privrede.- Cilj Sporazuma ogleda se i u dugoročnoj prijateljskoj saradnji Zajedničkog veća opština i Subotice kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti kojima bi se na nedvosmislen način potvrdila čvrsta rešenost Srba na području Vukovarsko-sremske i Osiječko-baranjske županije da trajno ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Saradnja će se realizovati uz puno poštovanje pozitivnih propisa Republike Hrvatske, međunarodnih propisa i osnovnih demokratskih principa građanske jednakosti i ravnopravnosti, uz svesrdnu pomoć Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban na svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće. – Za srpske nacionalne interese i unapređenje položaja svih Srba koji žive van granica naše zemlje, kako bi u punom kapacitetu mogli da ostvaruju svoja ljudska i nacionalna prava i jačaju institucije, kao i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, snažno se bori predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji, poznato je, nikada neće odustati od pružanja podrške i pomoći svojim sunarodnicma, gde god živeli. Saradnja je dogovorena prilikom boravka predstavnika srpske zajednice iz Republike Hrvatske u Subotici 15. juna 2019. godine, kada je, podsetimo u Tavankutu odigrana fudbalska utakmice između reprezentacije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

– Zajedničko veće opština konstituisano je 23. maja 1997. godine s ciljem da brani i zastupa interese srpske zajednice na istoku Hrvatske. Taj datum predstavlja početak borbe srpske zajednice za dostojanstven i ravnopravan položaj srpske nacionalne zajednice u odnosu na većinski hrvatski narod. – podsetio je Srđan Jeremić, predsednik ZVO. – Imamo značajnu podršku Srbije, kao i Pokrajinske vlade, posebno u oblasti obrazovanja na maternjem jeziku, ali 22 godine kasnije, nažalost, veliki deo prava i nadležnosti koje ZVO ima ne sprovodi se u praksi kako je to propisano i zagarantovano, pogotovo u domenu kulturne i prosvetne autonomije i osnivanje medija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Želimo intenzivniju saradnju srpske zajednice i hrvatskog naroda da bismo zajedničkim trudom i radom doprineli prosperitetu prostora na kojem živimo i bolju saradnju Hrvatske i Srbije. Zavičajno udruženje „Slavonija i Baranja“ već dve decenije okuplja Srbe koji su poreklom iz ovih delova Hrvatske a danas proslavlja i krsnu slavu Sretenje Gospodnje.

– Cilj Udruženja je negovanje kulturne baštine, običaja i tradicije za naraštaje koji dolaze, ali i za nekoliko hiljada doseljenih sa prostora Podunavlja. Posebno hvala građanima Subotice koji su pokazali koliko srce imaju kada su pre dvadeset i više godina iskreno pružili ruku novim stanovnicima poreklom iz Slavonije i Baranje. I ne samo iz tih krajeva nego i sa svih ratom zahvaćenih područja bivše države – istakao je Igor Preradović, sekretar ZU „Slavonija i Baranja“. Nakon prijema za delegacije iz Republike Hrvatske, učesnike manifestacije i predstavnike udruženja tokom prepodneva, drugi deo programa, u kojem će nastupiti više kulturno-umetničkih društava iz Republike Hrvatske, održaće se popodne u Dečjem pozorištu od 16 časova, gde će biti održana svečana akademija.Među gostujućim folklornim grupama u svečanom delu nastupiće KUD “Jovan Lazić” i “Čuvari tradicije baranjskih Srba” iz Belog Manastira, kao i KUD “Ostrovo”.