Kultura

SVEČANA SEDNICA SKD PROSVJETA PODODBOR B.MANASTIR

U petak 23.09.2022.sa početkom u 19 časova u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru održana je  svečana sednica SKD PROSVJETA pododbor Beli Manastir a povodom 25 godina rada i postojanja. Pododbor Beli Manastir osnovan je 13.09.1997. kao četvrti pododbor našeg društva, pod nazivom pododbor “Baranja”. Uprava pododbora zahvalila se pre svega osnivačima dodelom povelja (Petru Matiću, Ljubici Buhi, Nikoli Živkoviću, svešteniku Vladi Kljajiću, Jovi Novakoviću, te pokojnima Ratku Steviću i Milutinu Kotrljanoviću, ) priznanja dosadašnjim predsednicima te su zahvalnice  podeljene sadašnjim i nekadašnjim članovima.

Plakete su dodeljene organizacijama  između kojih je i naš radio Banska kosa, u čije ime je plaketu primio direktor Nenad Jasnić, te udruženjima koje su pomogle i još uvijek podupiru rad i razvoj belomanastirskog pododbora. U pozdravnom govoru predsednik SKD Prosvjeta Pododbor Beli Manastir, Dejan Jeličić, podsetio je prisutne, na početke pododbora, na težinu i odvažnost tadašnje uprave, tj osnivača, da u jedno, tako turbulentno vreme za srpsku zajednicu u Belom Manastiru i Baranji, osnuju kulturno društvo, sa srpskim predznakom, koje će brinuti o srpskoj kulturi, tradiciji, jeziku, veri i narodnom nasleđu.

Prema rečima Jeličića Bio je to težak period, koji se prebrodio i udareni su temelji razvoju jednog ozbiljnog i prepoznatljivog pododbora u okviru SKD PROSVJETA, koja ih ima sveukupno 52. Prisutne je pozdravio predsjednik Koordinativnog odbora SKD PROSVJETA Vukovar Svetislav Mikerević, čestitao na 25 godina rada i postojanja, i zaželio još mnogo uspješnih godina.

Prisutnima se obratila i zamenica gradonačelnika Grada Belog Manastira Svetlana Žarković, čestitala na jubilarnih 25 godina i poželela da se saradnja između pododbora SKD PROSVJETA Beli Manastir i ostalih srpskih organizacija u gradu, kao i Grada Belog Manastira nastavi u uspješnom tonu.Na kraju dodele priznanja i zahvalnica, prisutnima se u ime nagrađenih obratio prvi predsednik pododbora Petar Matić, podsetio se tih teških i zahtevnih momenata, zahvalio se podoboru na uručenoj povelji i zaželio uspešan rad u budućnosti.