Vijesti

TRI NOVA VOZILA ZA HITNU POMOĆ

Juče, 4 februara  ispred Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić uručio je ključeve tri nova vozila ravnateljici Zavoda Silvani Sabo.
– Osnovna sredstva za kvalitetno i uspešno obavljanje obe delatnosti su sanitetska vozila, kojima mora biti osigurano brzo i sigurno pružanje zdravstvene brige  pacijentima. U delatnosti hitne medicine je presudna brzina dolaska do životno ugroženog pacijenta, kada je svaka minuta važna za život pacijenta odnosno njegovo daljnje lečenje. Dolazak do pacijenta tima hitne medicinske pomoći, zbog režima potrebne brzine vožnje je riskantno pa je kvaliteta i sigurnost sanitetskog vozila nužnost i potreba. Također je odvoženje pacijenata na daljnje lečenje i brigu o njemu za vrijeme vožnje važan faktor za zdravlje i sigurnost kako pacijenta, tako i članova tima hitne medicinske pomoći – istaknula je ravnateljica Sabo i dodala kako su sva vozila u njihovom voznom parku stara oko godinu dana te kako vode brigu da u svih šest ispostava budu jednako kvalitetna i jednako opremljena vozila.
Zavod raspolaže s 56 sanitetskih vozila od kojih je 18 za obavljanje delatnosti hitne medicinske pomoći, a 38 za delatnost sanitetskog prevoza. Godišnje se u Zavodu ostvari oko 2,3 milijuna kilometara. Sukladno preporukama vozila ne bi trebala biti starija od 5 godina i imati prijeđenih više od 200.000 km.
Kako bi udovoljili preporukama i osigurali kvalitetna i sigurna vozila po svim utvrđenim standardima Zavod svake godine obnavlja vozni park tako da se nabave nova vozila. Tokom 2020. godine, kupljeno je vlastitim sredstvima Zavoda 4 vozila za hitnu pomoć ukupne vrednosti 2 ml kuna. Iz decentraliziranih sredstava Županije osigurana je kupovina još 3 vozila za hitnu medicinu, ukupne vrednosti 1,5 milion kuna.
– Ulaganjem u vozni park, odnosno poslednjih godina ulaganjem u proseku dva miliona kuna godišnje vlastitih sredstava u Zavod za hitnu medicinu, Županija pokazuje kako nam je važna zdravstvena briga naših stanovnika. A osim ulaganja u vozila i opremu, kontinuirano ulažemo sredstva i u edukaciju i usavršavanje medicinskih sestara i tehničara – istaknula je Ivana Stanić, pročelnica upravnog odela za zdravstvo, socijalnu brigu i hrvatske branioce Osječko-baranjske županije.
Sredstvima Županije u septembru prošle godine kupljena su  četiri WV CRAFTERA od kojih su dva predana na korištenje u Ispostavu Đakovo, jedno vozilo u Ispostavu Valpovo, a  četvrto je  ostalo u sedištu Zavoda u Osijeku.
U januaru ove godine nabavljena su tri vozila CITROEN Jumper od kojih jedno vozilo odlazi na korištenje u Ispostavu Donji Miholjac, drugo u Ispostavu Našice, dok će treće vozilo ostati u sedištu Zavoda u Osijeku.
– U izvanrednim okolnostima izazvanim COVID-om 19, Zavod za hitnu medicinu naše županije pokazao je vrhunsku pripremljenost, požrtvovnost i na kraju profesionalnost. Njihove su se aktivnosti povećale 100%, no svoj su posao odradili i nije bilo proboja virusa prilikom prevoza pacijenata. Naša podrška im se nikada nije dovodila u pitanje, i dalje ćemo im osiguravati sve ono što je potrebno kako bi mogli iskazati sva svoja znanja i veštine u radu s pacijentima. Zahvaljujem im se na tome – poručio je župan Anušić i istaknuo kako je opremljenost svih vozila Hitne pomoći i saniteta iznad propisanih standarda.
Oprema u vozilima je nadstandardna, od kamere za snimanje vožnje i računala za pohranu podataka, grejača i hladnjaka za infuziju, pokretna nosila za bolji pristup pacijentu, povećana snaga električnih instalacija za moguće korištenje većeg broja medicinske opreme (inkubatori, ecmo uređaj i slično), integrirana i pojačana zvučna i svetlosna signalizacija, odvojeni trauma boks, can bus i drugo. Svako vozilo ima aspirator, respirator, automatski vanjski masažer srca, videolaringoskop, ekg i svu drugu neophodnu opremu za zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata.
Važno je napomenuti kako je naša Hitna jedna od najboljih u Hrvatskoj, na intervencije I. kategorije izlaze u roku od 9,5 minuta, a reanimaciju uspješno provode u 15% slučajeva.