Vijesti

U KARANCU 6 VELIKIH INVESTICIJA

Ukoliko svi projekti budu realizovani kako je i planirano, Karanac će ove godine postati jedno od najvećih gradilišta, ne samo u Baranji, nego i u Županiji. Naime, u planu je realizacija 6 projekata vrednosti gotovo 40 milijuna kuna:

Rekonstrukcija pešačkih staza u Kolodvorskoj ulici  ukupne vrednosti 3.850.000,00 kuna. Projekt će se realizovati u fazama, a prva faza koja se odnosi na deo ulice od Vatrogasnog doma do Osnovne škole  obostrano, kreće u realizaciju već krajem ovoga meseca. Prva faza projekta, čija je vrednost 750.000,00 kuna, sufinancirat će se uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Evropske unije kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice na koji je Opština aplicirala još u decembru 2020. godine. Opštinski načelnik Vedran Kramarić potpisao je u petak, 05. marta 2021. godine Ugovor o sufinanciranju u vrednosti 300.000,00 kuna koje dodeljuje Ministarstvo, a razlika od 450.000,00 kuna će se financirati sredstvima Opštine Kneževi Vinogradi.

Rekonstrukcija ulice Nikole Tesle, procenjene vrednosti 8 miliona kuna. Projekt se trenutno nalazi u završnoj fazi provedbe postupka javne nabave, nakon čega sledi potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem te početak radova na rekonstrukciji ulice. Očekivani početak radova je mjesec april.Nastavak izgradnje sustava kanalizacije u ostatku naselja, a koji se realizuje u saradnji Hrvatskih voda, Opštine Kn. Vinogradi i kompanije Baranjski vodovod d.o.o. a čija ukupna vrednost iznosi 18 miliona kuna. Po izgradnji, meštani će se moći besplatno priključiti na sustav odvodnje (kanalizacije).Uređenje i opremanje dvostazne kuglane koja se nalazi u sklopu Sportskog parka u Karancu je još jedna investicija čija realizacija kreće tokom  meseca marta ili aprila. Vrednost projekta je oko  300.000,00 kuna. Projektom se žele stvoriti infrastrukturni uslovi za daljnji razvoj rekreativnog sporta, ali i mogućnost održavanja kuglačkih turnira (amaterske razine).

Osim navedenih projekata koji su jednim delom već u provedbi (procedure javne nabave), pripremljena je i projektna dokumentacija za investicije za koje se čeka raspisivanje konkursa za sufinanciranje istih iz nacionalnih i/ili EU izvora: ˝Energetska obnova zgrade FK Polet Karanac˝ planira se financirati EU sredstvima, točnije putem natječaja za energetsku obnovu zgrada javnog sektora koji raspisuje Ministarstvo
graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša. Projektom, čija je procijenjena vrednost 1.000.000,00 kuna, poboljšati će se energetska efikasnost zgrade FK Polet kroz izradu toplinske izolacije podova, vanjskih zidova i stropova te zamenom stare i dotrajale stolarije energetski boljom i kvalitetnijom.

˝Posetni centar Karanac˝ predviđa prenamenu postojećeg objekta tradicijske kuće (zgrada pošte) u interpretacijski etno-centar koji će biti namenjen pružanju informacija i edukaciji posjetioca, putem kojeg će se vršiti promidžba gastro, eno i ruralnog turizma te mesto javnog okupljanja preduzetnika u turizmu i ugostiteljstvu. Navedeni projekt će se aplicirati na konkurs Ministarstva turizma i sporta, a njegova procenjena vrednost iznosi 8 miliona kuna.