Vijesti

U OBŽ NEMA KORONE

U Osječko-baranjskoj županiji nema zaraženih Koronavirusom – poručio je na početku sastanka Štaba Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, načelnik Štaba i zamenik župana Osječko-baranjske županije. Juče je u Velikoj većnici Osječko-baranjske županije održana 5. sednica Štaba na koju su osim članova pozvani i svi gradonačelnici i načelnici s područja županije kako bi ih vodstvo štaba upoznalo s trenutnim stanjem na području županije, ali i Hrvatske te kako bi im prenelo upute Nacionalnog štaba.

– Želimo napraviti što više, da svi gradonačelnici i načelnici budu obavešteni što radimo. Što se tiče akcija našeg štaba, dobili smo upute od Nacionalnog štaba da se na svih naših 9 graničnih prelaza koji se nalaze na području OBŽ izvrši dezinfekcija te da se napravi edukacija sa zdravstvenim kadrom, kako po domovima zdravlja tako i u KBC-u. Uputstvo je da se provede edukacija s carinicima i ljudima koji su prvi u doticaju s ljudima koji potencijalno dolaze sa zaraženih područja. To sve činimo i radimo, i jedan normalan hodogram i sled koji zadaju Nacionalni štab, štab civilne zaštite OBŽ provodi bez ikakvih problema – rekao je zamenik župana OBŽ-e Goran Ivanović.

Da su učinjene dezinfekcije svih graničnih prelaza potvrdio je načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece i dodao kako su  svi granični policajci obučeni za postupanje u mogućim slučajevima zaraze.Sanitarnih punktova na granicama još uvek nema, jer nema zabeleženih slučajeva obolelih, no sve su preventivne mere poduzete pa tako svaki granični prelaz ima posebnu kantu za zbrinjavanje otpada kao što su rukavice, maske i sve ono što može biti potencijalni problem.

Tomislav Dijanić iz zavoda za javno zdravstvo održao je kratku prezentaciju u kojoj je upoznao prisutne s trenutnim brojkama zaraženih u hrvatskoj i svetu te načinom prenošenja virusa i preventivnim merama zaštite. Istaknuo je kako je na području županije do sada pod nadzorom bilo sveukupno 228 osoba, a trenutno ih se nalazi 174.Osječki KBC  zaprimio je  pacijenta koji je pre četiri dana doputovao iz Italije i juče ujutro je stigao nalaz da je negativan na koronavirus. Reč je o petoj osobi za koju se na području županije sumnjalo da ima koronavirus i koja je poput prijašnje četiri osobe također negativna.

Da imamo dovoljno stručnog kadra potvrdila je voditeljica Klinike za infektivne bolesti KBC Osijek doktorica Ljiljana Perić.

– Mislim da je ovaj tren najvažnija samokontrola. Virus se širi najčešće u porodici i svim kontaktima izvan porodice. Činjenica je da ako dolazimo iz ugroženog područja i ako postoji mogućnost da smo se tamo inficirali i dobijemo temperaturu, javljamo se nadležnoj epidemiološkoj službi koja će takvog bolesnika uputiti u bolnicu. Osobu koja je boravila u ugroženom području nužno je testirati. Ako osoba dolazi s područja s koronavirusnom infekcijom, tada se javlja nadležnoj epidemiološkoj službi. Ako je prošla granicu, molim da svi koji stignu kući da se jave da su stigli, ili neka to vreme provedu u svojoj kući, dalje i od svojih starijih ukućana i od dece. Maksimalno neka se izoluju i tako će sprečiti daljnje širenje ove bolesti – pojasnila je Perić.

Napomenula je i da je potrebno osim izolacije kašljati u maramicu ili u svoju ruku, dakle u lakat kako se kapljice ne bi širile i u domaćinstvima i istovremeno zaista dobro prati ruke – sapun i voda bolje su nego vlažne maramice. Jer svagde gde našim kihanjem, govorom i šmrcanjem stigne kapljica koja sadrži virus, virus može u njoj duže ostati, pa ćemo ga našim rukama preneti u sebe.

– Da je oprez potreban uz osobu koja se vraća iz ugroženog područja govori upravo činjenica da je bolesnik infekciozan i dan pre nego ima simptome bolesti. To naglašava ozbiljnost i našeg kretanja, samokontrole u kretanju, dezinficiranje ruku i okoliša. Ovu bolest najčešće uspoređujemo s bolesti gripe, a već uočavamo i razlike, očekujemo da će trajati nekoliko sedmica, a da će zasigurno s višim temperaturama ugibati, a kako je došao da će tako i nestati – poručila je Perić.

Pratite nas: