Vijesti

UKUPAN BROJ OBOLELIH NA PODRUČJU OBŽ-E JE 684

Članovi Štaba civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas (17. augusta 2020. godine) analizirali su aktualne informacije u vezi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID-19.Kako je rečeno, na obeležavanje  praznika Velike Gospe u tri svetišta pristiglo je znatno manje osoba nego ranijih godina, a sportski događaji održani su bez publike i uz primenu epidemioloških mera.

Tokom proteklog vikenda (14. do 17.augusta) inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 50 nadzora nad provođenjem epidemioloških mera. Najviše (20) nadzora imali su u noćnim klubovima, a obišli su i osam svadbi, sedam prodavaonica i trgovina, šest javnih okupljanja, pet ugostiteljskih objekata, dve pekarnice, jedan frizerki salon i jednu upravnu ustanovu. Utvrdili su 12 nepravilnosti (nepoštivanje fizičke distance, neisticanje obaveštenja, nekorištenje maski i rukavica, organizacija plesnog podija) te za njih izrekli usmena upozorenja.

Nadalje, na sednici je istaknuto kako se zbog novih mera koje su donele pojedine evropske zemlje narednih dana očekuje još više samoinicijativnih zahteva građana za testiranje na koronavirus. Zainteresovani građani mogu doći u Klinički bolnički centar Osijek (radno vrijeme od 7.30 do 22.30 sati) ili Zavod za javno zdravstvo OBŽ (radno vreme od 7.30 do 21 sat) te uz plaćanje obaviti testiranje.U laboratoriju KBC-a Osijek u zadnja 24 sata testirano je ukupno 157 uzoraka od kojih su šest bili pozitivni na koronavirus. Četiri novoobolele osobe iz Osijeka, a po jedna iz Našica i Darde.Ukupan broj obolelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije je 684 osoba, s tim da je 576 do sada izlečeno, preminulo su ukupno 22 osobe, a aktivno obolelih je 86 osoba.U KBC-u Osijek kao regionalnom respiracijskom centru trenutno je hospitalizirano 26 pacijenata obolelih od koronavirusa od kojih su pet na respiratoru, i to četiri pacijenta s područja Vukovarsko-srijemske županije i jedan s područja Osječko-baranjske županije.Epidemiolozi su meru samoizolacije jučer odredili za 23 novih kontakata obolelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 275 osoba.Policija jučer nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 53 samoinicijativnih provera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.