Vijesti

ZVO OBELEŽIO SVOJ DAN

Pre 25 godina, 23. maja 1997. godine konstitusan je prvi saziv Zajedničkog veća opština i taj datum Zajedničko veće opština obeležava kao svoj Dan. Ove godine Dan Zajedničkog veća opština obeležen je u ponedeljak prigodnom svečanošću u novoizgrađenom Parohijskom domu u Vukovaru, kojoj su prisustvovali predstavnici hrvatske Vlade, Pokrajinske Vlade Vojvodine, Srpskog narodnog veća iz Zagreba i drugih institucija Srba u Hrvatskoj, srpskih manjinskih veća, udruženja, lokalnih i regionalnih samouprava iz Hrvatske i Srbije, Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj i Generalnog konzulata u Vukovaru te sveštenstva Eparhije osečkopoljske i baranjske SPC. Zajedničko veće opština nastalo je na osnovu Erdutskog sporazuma, potpisanog 12. novembra 1995. godine, koji je doneo mir na ove prostore i odluke Vlade Republike Hrvatske od 15. oktobra 1997. godine, podsetio je u svom obraćanju predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.– Obrazovanje po modelu A na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za nas je izuzetno značajno, to je za nas prioritet i u našim aktima je navedeno kao jedna od najvažnijih nadležnosti, zatim očuvanje kulturne autonomije i razvoj privrede – rekao je Drakulić.Na podršci u radu zahvalio se matičnoj državi i saborskim zastupnicima SDSS-a.– Za nas je izuzetno važan rad naših saborskih zastupnika SDSS-a, bez kojih ova finansijska snaga, čvrstina naših institucija, ne samo Zajedničkog veća opština, ne bi bila to što danas jeste. Danas možemo reći da imamo institucije koje su stabilne i koje žele u nekom narednom periodu da učine sve što je moguće kako bi naša zajednica živela bolje i kvalitetnije – poručio je Drakulić.

 

Jedan od prioriteta u budućem radu biće i povezivanje okruga iz pograničnog područja Vojvodine s Vukovarsko-sremskom i Osječko-baranjskom županijom.– S partnerima iz Srbije razgovarali smo o povezivanju okruga koji se naslanjaju na Dunav i graniče s naše dve županije. Na taj način povezaćemo i naš narod, institucije i udruženja, povezaćemo privrednike i uspostaviti još čvršće veze između pripadnika ovdašnje srpske zajednice i matične države – zaključio je Drakulić.Svečanosti povodom Dana zajedničkog veća opština prisustvovao je i Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine.– Mi imamo prilično intenzivnu saradnju. Po formiranju nove Pokrajinske Vlade, krajem 2018. godine, mi smo dotadašnjem Fondu za izbegla i raseljena lica dodelili novu nadležnost, saradnju sa Srbima u regionu, tako da smo praktički ustanovili i zvaničan kanal komunikacije i na predlog ZVO dodelili 12 miliona dinara za nabavku udžbenika za decu srpske nacionalnosti u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Zahvaljujući projektu koji je takođe kandidovalo Zajedničko veće opština, uz finansijsku podršku Grada Novog Sada, preko Fonda, opredelili smo 5 miliona dinara za Srpski dom u Vukovaru, a danas ćemo razgovarati na koji način možemo da ojačamo i osnažimo ovu dosadašnju, intenzivnu saradnju – rekao je pokrajinski sekretar Sofić.

 

Pored predsednika ZVO Dejana Drakulića i pokrajinskog sekretara Aleksandra Sofića, prisutnima su se obratili i podsekretar Nebojša Vojnović, sin prvog predsednika ZVO Miloša Vojnovića, generalni sekretar SNV-a Aleksandar Milošević i direktor Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri. Na kraju svečanosti nastupila je Dečja pevačka grupa “Javorčići” Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor” s vokalnom solistkinjom Anom Ajduković i horovođom Aleksandrom Krtinić. Ovo je prva svečanost kojom Zajedničko veće opština obeležava svoj Dan. Uskoro bi trebala biti održana i svečana sednica, na kojoj će zaslužnima biti dodeljene godišnje nagrade i priznanja Zajedničkog veća opština, a u najavi je i svečani koncert.