Vijesti

11 NOVOZARAŽENIH U OBŽ-I

S današnjim danom 74 osobe s područja Osječko-baranjske županije pozitivne su na koronavirus, što je povećanje od 11 osoba u odnosu na jučerašnju brojku. Kao što je najavljeno, jučer je s testiranjem uz Zavod za javno zdravstvo počeo i KBC Osijek, stoga je tokom jučerašnjeg dana odrađen znatno veći broj testiranja – ukupno 90. U Zavodu za javno zdravstvo obavljeno je 36 testiranja, od čega je šest bilo pozitivnih, a u KBC Osijek 54 sa pet pozitivnih. Devet je novopozitivnih s područja Grada Osijeka, jedna je osoba iz Valpova i jedna iz Belišća. I dalje je u KBC-u Osijek pet osoba na respiratoru, 22 su hospitalizovane i njihovo je zdravstveno stanje stabilno. Stabilno je i jedan pacijent koji se nalazi u Opštoj bolnici Našice.

-Želimo posebno napomenuti da imamo slučaj da dve osobe koje su novozaražene ne znaju izvor zaraze odnosno ne znaju gde su došli u kontakt s virusom. To svima nama treba biti jasno uputstvo da kretanje i dalje treba biti vrlo ograničeno i da situaciju trebamo shvatiti vrlo ozbiljno. Virus se može pokupiti bilo gde ako se puno krećemo – poručio je načelnik Štaba civilne zaštite Goran Ivanović.

S novouvedenim testiranjem u KBC-u testirani su svi uzorci koji su bili u bolnici ili Zavodu. Samim time, od danas će svi zaprimljeni uzorci biti testirani unutar 24 sata ukoliko ne dođe do određenih zagušenja, a građani će dobiti povratnu informaciju o svom testu.

Danas je s radom krenuo i novi sustav e-propusnica, koji bi trebao objediniti sve izdane propusnice na jednom mestu kao i sve institucije koje su ih izdale.

-Danas smo na sednici Štaba razgovarali o novom sistemu, s kojim zasad imamo određenih poteškoća, iako verujemo da će se pokazati vrlo korisnim. Uputstvo nacionalnog Štaba i Ministarstva uprave da se do 6. aprila sve propusnice evidentiraju u novi sistem e-propusnica kao i da se izdaju putem tog sistema. Mi ćemo od nacionalnog Štaba tražiti odgodu tog datuma, obzirom da pojedine opštine i gradovi imaju po tri administratora i u ovom kratkom roku neće moći evidentirati sve dosad izdane propusnice u novi sustav – dodao je načelnik Štaba Ivanović.

 

Policija je s jučerašnjim danom nastavila provjeru osoba koje krše meru samoizolacije kao i evidenciju propusnica. U protekla 24 sata zaprimljena je jedna dojava o osobi koja krši samoizolaciju, što je i potvrđeno, a radi se o području Belog Manastira. U samoinicijativnom obilasku 63 osobe kojima je izrečena mera, jedna osoba nije bila na adresi, također s područja Belog Manastira.

-Propusnice smo provjeravali na 60 nadzornih punktova, osam stalnih i 52 povremena. Pregledali smo 6012 osoba, a njih 14 nije imalo valjane propusnice i nije im bio dopušten prolaz. Propusnice se proveravaju uz ličnu kartu, kako osobe ne bi mogle nositi tuđu propusnicu, a tako će se nastaviti raditi i s e-propusnicama – rekao je Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske.U ovom trenu 510 osoba na području Osječko-baranjske županije nalazi se u samoizolaciji, od čega je 40 novih. Po isteku mjere samoizolacije, nakon 14 dana, građani kojima nije utvrđen pozitivan status mogu izaći iz samoizolacije i nije potrebno kontaktirati ZZJZ.