Vijesti

U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI UKUPNO 57 OBOLELIH

U Osječko-baranjskoj županiji od jučerašnjeg dana ukupno je 57 osoba obolelo od koronavirusa, što je povećanje od 11 novozaraženih u odnosu na jučer. Zašto ovo značajno povećanje broja obolelih nije u većoj meri zabrinjavajuće, objasnio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zlatko Pandžić.

– Radi se o tome da su desetoro novoobolelih osobe koje su u samoizolaciji od prošle sedmice. To su osobe koje ili nisu imale simptome, ili nisu još stigle na testiranje, a koje su sada testirane. To znači da zapravo imamo jednog novoobolelog koji je doputovao iz Bruxellesa, čiji su kontakti svi evidentirani i koji su ušli u novu proceduru – rekao je Pandžić i posebno naglasio da od deset osoba pozitivnih osoba, nijedna osoba nije prekršila meru samoizolacije, što može potvrditi i Policijska uprava. Broj testova u čekanju, koji je donedavno prelazio brojku od 100, sada je sveden na 37, obzirom da novi testovi dolaze u Zavod za javno zdravstvo. Najavljena je nova količina testova koja dolazi već danas te još jedna koja će biti isporučena sljedeći tjedan. Samim time povećat će se kapacitet Zavoda za testiranje sa sadašnjih 36 testova dnevno.

 

Ukupan broj bolesnika koji se leči na Klinici za infektologiju KBC-a je 15, a od jučer se broj bolesnika u respiracijskom centru povećao na ukupno pet. Jučer je potvrđena zaraza kod prvog medicinskog zaposlenika u osječkoj bolnici. Reč je o medicinskom tehničaru koji je već nekoliko dana u samoizolaciji. U našičkoj bolnici i dalje je samo jedna osoba na bolničkom liječenju.- Nadam se da će današnja prva testiranja dobro proći, a u tom slučaju od sutra će prvi uzorci biti službeno testirani u Kliničkom bolničkom centru. Treba naglasiti da će propusnost koju ćemo imati biti 2-3 puta veća nego dosad – najavio je početak testiranja na koronavirus i u KBC-uravnatelj KBC-a Osijek, dr. Željko Zubčić.Načelnik Štaba civilne zaštite OBŽ Goran Ivanović pojasnio jučerašnju najavu kako će se propusnice izdavati i onima koji nemaju OPG, ali imaju voćnjak, vinograd ili neko drugo poljoprivredno zemljište.-Upozoravam građane da ne koriste ovu mogućnost da bi išli na vikendice i pri tome nosili opremu za roštiljanje i sve ono što nije sukladno merama koje su na snazi. Tu zloupotrebu nećemo tolerisati– zaključio je Ivanović.