Vijesti

17. FESTIVAL DEČIJEG FOLKLORA

Zajedničko veće opština Vukovar u sklopu svojih redovnih aktivnosti, juče (16 oktobra 2021.g.) sa početkom u 18 časova u Nastavno sportskoj dvorani u Belom Manastiru, organizovalo je tradicionalnu kulturnu manifestaciju  koja ima za cilj očuvanje tradicijske baštine. Domaćin 17. Festivala dečijeg folklora je SKUD “Jovan Lazić” iz Belog Manastira, a pokrovitelj Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Na festivalu je učestvovalo 12 kudova iz Slavonije Baranje i zapadnog Srema, koji su pokazali kako se  od malih nogu čuva tradicija. Prema rečima domaćina ovogodišnje manifestacije, predsednice SKUD-a Jovan Lazić Beli Manastir, dr. Svetlane Pešić, vrlo je važno da imamo dečijih ansambala i to već od četvrte godine.

Festival koji inače ima za cilj očuvanje tradicijske baštine, a deca su upravo najvredniji čuvari tradicije, prošle godine, zbog pandemije COVID-a 19. se nije niti održao, ali se ove godine održavao uz poštivanje  mera Nacionalnog Štaba Civilne zaštite..

Ove godine učestvovalo je preko 190 mališana koji neguju svoje običaje, kulturu i tradiciju, što je za svaku pohvalu. Šteta je što se prošle godine nije održala ovakva manifestacija, ali svakako ostaje nada da ćemo do sledeće godine i sledećeg sastanka na ovakvim manifestaacijama biti mnogo opušteniji izjavio je predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović.

Pratite nas: