Vijesti

OBŽ-A ODABRANA ZA PILOT PODRUČJE PROJEKTA SOCIJALNIH USLUGA

Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike u saradnji s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama / DG REFORM te uz tehničku potporu Northern Ireland Co-operation Overseas (NI-CO) iz Severne Irske provodi projekt pod nazivom „Potpora poboljšanju socijalnih usluga u Hrvatskoj“. Osječko-baranjska županija odabrana je kao pilot područje za provedbu nove metodologije za procenu potreba za socijalnim uslugama te su tim povodom predstavnici irske organizacije NI-CO danas (19. oktobra 2021. godine) boravili u Osijeku. Na sastanku su ih primili zamenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu brigu i hrvatske branioce OBŽ doc. dr. sc. Ivana Stanić.

Zamenik župana Lukić istaknuo je kako su kvalitetne socijalne usluge temelj svakog društva, a kvalitetna saradnja na pronalasku rešenja za njihovo poboljšanje uvek dobrodošla.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što je Ministarstvo rada, penzionog sistema porodice  i socijalne politike predložilo Osječko-baranjsku županiju kao područje pilot projekta širenja i potpore poboljšanju socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj. Veseli me saradnja s irskom neprofitnom organizacijom NI-CO, s kojom sam sarađivao pre nekoliko godina kao zaposlenik u sistemu  socijalne brige, a sada će našim kolegicama i kolegama iz socijalnih ustanova s područja županije opet preneti svoja znanja i iskustva te tako nastaviti pozitivnu praksu i kvalitetnu saradnju i u provedbi ovog projekta. Pilot projekt dolazi u pravo vreme jer je predlog Zakona o socijalnoj brizii na e-savetovanju, kao i Nacionalna strategija širenja socijalnih usluga u RH od 2021. do 2027. godine. U Hrvatskoj je trenutno popriličan nesrazmjer socijalnih usluga. U Osječko-baranjskoj županiji postoji dobar kadar i pružamo dobre socijalne usluge, dok u pojedinim delovima nije tako, osobito na ostrvima, pa se događa da nema civilnog društva koje provodi razne projekte sa starijim osobama, a pogotovo s mladima – kazao je Lukić.

Osnovni cilj projekta je pridoneti smanjenju regionalnih razlika u pružanju socijalnih usluga u Hrvatskoj i poboljšanju kvalitete pruženih usluga, uz razvoj nove metodologije za procjenu potreba u području socijalnih usluga i razvoj standarda kvalitete socijalnih usluga.