Vijesti

52.SEDNICA ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE OBŽ-E

Danas (9. aprila 2020. godine) održana je 52. sednica Štaba civilne zaštite Osječko-baranjske županije,a potom i konferencija za medije o aktualnom stanju u vezi pandemije koronavirusa na području županije.Kako je rečeno, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je 166 uzoraka na COVID-19, a za područje Osječko-baranjske županije pozitivan je bio samo nalaz za osobu s prebivalištem u Opštini Bizovac. Ukupan broj obolelih na području županije sada je 102 osoba, s time da su ukupno četiri osobe izlečene.Među obolelima su i četiri medicinska zaposlenika KBC-a, dok je 21 medicinski  zaposlenik u samoizolaciji.

Na lečenju u KBC-u nalazi se 31 osoba oboljla na virus COVID-19, a od jučer se broj osoba na respiratoru smanjio s pet na četiri. U Opštoj županijskoj bolnici Našice i dalje je jedna osoba na lečenju.Pod merom samoizolacije na području županije trenutno je ukupno 301 osoba, što predstavlja daljnje smanjene u odnosu na 366 prethodnog dana.

– Aktualni podaci nam daju za pravo reći da se stvari kreću prema boljem. Na primer, u samoizolaciji smo imali i više od 1.000 osoba, a sada ih je 301. Nemamo ni veliko povećanje broja zaraženih, a imamo smanjenje broja osoba u samoizolaciji i na respiratoru. To je dobar znak i smer, međutim tako trebamo nastaviti i pridržavati se uputa Nacionalnog i našeg  štaba- rekao je župan Ivan Anušić.Zahvalio je svima građanima koji se pridržavaju propisanih mera, ali i upozorio da ima slučajeva njihova kršenja, za što postoje dojave, a policija je dužna reagovati – Lepo vreme dodatno otežava suzdržavanje od izlazaka, no da bi sprečili širenje virusa i dalje je ključno izbegavati socijalne kontakte, držati razmak, ne okupljati se. Samo na taj način možemo ostati županija koja se uspešno bori s pandemijom koronavirusa, rekao je.

Župan je naglasio kako je situacija naKlinici za infektologiju KBC-a Osijek u potpunosti pod kontrolom. – Žao nam je što je predstojnica Klinike dr. Ljiljana Perić pozitivna na COVID-19 izjavio je Anušić.