Vijesti

6 NOVOOBOLELIH DVE PREMINULE U OBŽ-I

 

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tokom protekla 24 sata testirano je ukupno 259 uzoraka. Šest od njih su bili pozitivni na koronavirus, a reč je o tri osobe s područja Ispostave Osijek, jednoj s područja Ispostave Valpovo i Donji Miholjac te još po jednoj s područja Ispostave Našice i Ispostave Beli Manastir.Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tokom jučerašnjeg dana u samoizolaciju je stavila 51 novi kontakt obolelih te se danas u samoizolaciji na području Osječko-baranjske županije nalazi 419 osoba.U KBC-u Osijek hospitalizovano je 39 pacijenata oboelih od koronavirusa, od kojih se 4 nalaze na respiratoru.Nažalost, tokom protekla 24 sata, preminule su dve osobe (1945. i 1946. godište) zaražene koronavirusom koje su se nalazile na bolničkom lečenju, a obje su imale i značajan komorbiditet. Štab civilne zaštite Osječko-baranjske županije izražava saučešće porodicama  preminulih.

Policija je proveravala kršenje propisane mere samoizolacije i prema dojavi i samoinicijativno. Jedina dojava koju su zaprimili pokazala se netačnom, a samoinicijativno su obišli 49 osoba. Svi su se nalazili na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mere samoizolacije.

Štab  civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas je dao saglasnost za održavanje utakmice između FK Osijeka i FK Lokomotive uz prisutnost gledaoca, a koja se planira održati u Osijeku na stadionu Gradski vrt, dana 25. jula 2020. godine u 21:05 sati. NK Osijek dužan je prilikom organizacije utakmice pridržavati se protuepidemijskih mera i odluka Štaba civilne zaštite RH te posebnih uputa i preporuka HZJZ o održavanju sportskih takmičenja  na otvorenom uz prisutnost gledaoca  od 13.juna 2020. godine.

 

Također, Štab  civilne zaštite poziva građane na dobrovoljno davanje krvi zbog kritične razine zalihe krvi svih krvnih grupa. KBC-a Osijek opskrbljuje s krvi i krvnim pripravcima celu regiju istočne Hrvatske – od Virovitice do Iloka. Pozivamo Vas da se javite u Klinički zavod za transfuzijsku medicinu do kraja sedmice od 7:30 do 18:30, a u subotu od 7:30 do 14:00 sati.