Vijesti

ŽUPAN ANUŠIĆ REAGOVAO NA NAJAVU ZATVARANJA KOMPANIJE MEGGLE

Iznenađen sam saopštenjem koje je medijima danas poslala Meggle grupa sa sedištem u Nemačkoj u kojem najavljuju zatvaranje proizvodnje u Osijeku čime će 160 radnika kompanije  Meggle Hrvatska ostati bez posla stoji u jučerašnjem saopštenju župana Ivana Anušića.

Kompanija  Meggle Hrvatska preuzela je poznatu osječku mlekarsku industriju IPK MIA koja proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda ima od davne 1949. godine, stoga smatram nedopustivom odluku da se na ovakav način ugasi tradicija mlekarske proizvodnje poslednje velike mlekare na području istoka Hrvatske.

Osječko-baranjska županija ne može uticati na donošenje odluka unutar privatnih kompanija, no možemo uticati na stvaranje povoljnijeg okruženja za opstanak gospodarskih subjekata na našem području. Tokom mog trogodišnjeg mandata, Uprava Meggle Hrvatska koja sedište ima u istom gradu gdje se nalazi i sedište Županije, ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama u kojima se nalazi te zatražila pomoć pri iznalaženju rešenja za opstanak proizvodnje i spas radnih mesta. Ovo se nije dogodilo preko noći, Uprava Megglea u Osijeku je zbog 160 Slavonaca i Baranjaca trebala osetiti obvezu da probleme koje imaju komunicira prema Županiji i posredno prema Vladi RH, osobito jer se proizvodnja iz Osijeka seli u Kragujevac i Bihać gde Meggle planira nastaviti s radom.
Otkako sam župan, održao sam sastanke s brojnim gospodarstvenicima kako bi se upoznao s njihovim poslovanjem i kako bi pronašli rešenje za poteškoće na koje nailaze u svom poslovanju. Naša su vrata otvorena svima koji žele privređivati i zapošljavati, a tokom tri godine utrostručili smo sredstva za potpore koje Županija izdvaja za pomoć gospodarstvu te smo i na nacionalnoj razini pokrenuli brojne inicijative koje doprinose rastu i razvoju gospodarstva na našem području.

Zbog svega navedenog, iznimno sam nezadovoljan odnosom „domaće“ Uprave Megglea u Osijeku prema Slavoncima i Baranjcima koji godinama rade u ovoj mlečnoj industriji, njihovom neaktivnošću u cilju spašavanja 160 radnih mesta te na kraju suglasnošću s odlukom da se jednostavno ugasi tradicija proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda od najboljeg slavonskog mleka, kako to upravo Meggle i reklamira na hrvatskom tržištu.

Brand Meggle na hrvatskom tržištu svoje ime temelji na Osječkoj mlekari te na domaćoj proizvodnji, kvalitetnom slavonskom i baranjskom mleku te poznatom hrvatskom patriotizmu. Gašenjem proizvodnje, Meggle više nije hrvatski brand i u očima naših ljudi više nema tu dodanu vrednost.

Iznenađen inertnošću Uprave u Osijeku, danas sam se dopisom obratio i predsedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu i zatražio hitan sastanak u Osijeku ili u sjedištu Meggle grupe u Wasserburgu.
Siguran sam da kroz partnerski odnos Meggle grupe, Osječko-baranjske županije te Vlade RH možemo iznaći rešenje za spas Mlekare. Nećemo dozvoliti da 160 naših Slavonaca i Baranjaca ostane bez posla kojim hrane svoje porodice – saopštio  je Anušić.