Vijesti

AKCIJA “MIR I DOBRO”

Ministarstvo unutrašnjih poslova i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Provođenje akcije započinje 13. decembra 2019. godine i trajat će do 8. januara 2020. godine, a cilj joj je sprečavanje zloupotrebe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija je pokrenuta još 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opšta sigurnost građana. U vreme blagdana očekuje se dolazak većeg broja naših državljana koji žive i rade u inostranstvu, odlazak većeg broja građana na zimovanje u inostranstvo, kao i turističkih dolazaka te tranzit stranaca, što će uzrokovati povećanje prometa na cestama i povećanje broja putnika u zračnom, železničkom i pomorskom prometu te na svim graničnim prelazima. Također naši će građani prigodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim verskim i porodičnim običajima, u velikom broju pohoditi verska svetišta i crkve, organizovano slaviti u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima te se međusobno posećivati u porodičnim domovima. Kako bi slavlje proteklo u miru i duhu blagdanskog obeležavanja Božića, građanima želimo skrenuti pažnju kako eksplozivna sredstva nisu deo takvog slavlja i kako posledice upotrebe ovakvih sredstava mogu nekoga obeležiti za čitav život. U vremenu od 15. decembra 2018. do 8. januara 2019. godine, tokom provođenja akcije „Mir i dobro“, na staničnom području policijske stanice Beli Manastir niti jedna osoba nije povređena od pirotehničkih sredstava te nije bilo oduzete pirotehničke galanterije te također, nije zabeležen niti jedan slučaj propucavanja objekata. Kao i prethodnih godina, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. Tako će tokom decembra, a posebno u blagdanskom razdoblju, policija pojačano kontrolisati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava, u cestovnom će se prometu posebna pažnja posvetiti većoj protočnosti prometa, a na graničnim prelazima suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije. Također, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i opština, predstavnike župa, kao i ravnatelje osnovnih i srednjih škola kako bi se građane upozoravalo na opasnosti zloupotrebe oružja, municije, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava kućne izrade. Najveća opasnost od zloupotrebe takvih sredstava, preti na mestima masovnog okupljanja građana.

Saveti građanima

                Prilikom provođenja akcije vrlo je važan doprinos svakog pojedinca, jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence. Treba imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

                Iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u preteranoj meri potiče nerazboritu upotrebu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posledicama, što znači da uvek treba biti oprezan i razborit pre njihove upotrebe.

                Kako bi se izbegle neželjene posledice, ne poklanjajte deci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvek budite uzor svom detetu jer deca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno decu poučite o načinu rukovanja i mogućim posledicama.

                Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su povrede šaka i prstiju, lica i očiju. Reč je o dubokim povredama u kombinaciji s opekotinama, koje teško oštećuju funkcionalne delove šake, živce i tetive. Uticaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva delomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opekotina i čestica raketa ili petardi.

                Stoga je uvek bitno preventivno reagovati da bi se izbegle nesrećejer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.

                Budite odgovorni i ne podcenjujte dečiju zainteresovanost za oružje, a ako ga posedujete, čuvajte ga na za decu nedostupnim i zaključanim mestima.

Deco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju na broj 192.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, mogu se prodavati od 15. decembra do 1. januara građanima starijim od 18 godina dok je njihova upotreba, dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. decembra do 1. januara.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gde se okuplja veći broj građana.

Građanima nije dozvoljena nabava niti upotreba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni upotreba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za lične potrebe.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavnicama oružja i municije te prodavnicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavnicama te na kioscima tokom cele godine, građanima starijim od 14 godina, a upotreba navedenih sredstva dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tokom cele godine.

Vatrogasna zajednica Baranja u suradnji s PS Beli Manastir, u osnovnim školama na području Baranje provest će edukaciju dece o ponašanju u vreme blagdana, a koja će se odnositi na povećanu opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija i posledice zloupotrebe pirotehničkih sredstava. Navedene edukacije održat će se u osnovnim školama u Dardi, Kneževim Vinogradima i Šećerani.