Vijesti

AMERIČKI INVESTITOR U OSIJEKU ĆE OTVORITI PROIZVODNI POGOD S 1.500 RADNIKA

Vest o kojoj se mesecima neslužbeno govorilo, je potvrđena: Američki investitor, kompanija Jabil Inc. namerava u Industrijskoj zoni u Nemetinu otvoriti veliki proizvodni pogon. Jabil je jedan od najvećih svetskih pružaoca proizvodnih rešenja, koji trenutno ima više od 250.000 zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja, a u Osijeku planiraju otvoriti centar izvrsnosti u kojem će zaposliti 1.500 kvalifikovanih radnika.

Povodom najave, koja je potvrđena i kompanijskim saopštenjem , kompanije Jabil o otvaranju Centra izvrsnosti u Osijeku juče (23. marta 2023. godine) na konferenciji za medije održanoj u sedištu gradske uprave govorili su gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.- Nakon godinu i pol dana intenzivnog rada na privlačenju jedne od najvećih investicija u istoriji Hrvatske, a svakako najveće u istoriji grada Osijeka, došao je dan kada možemo reći o čemu je reč. Međunarodna kompanija Jabil objavila je danas da dolazi u Osijek i da u našoj Industrijskoj zoni Nemetin gradi centar izvrsnosti za proizvodnju u kojem namerava zaposliti više od 1.500 ljudi. Tu informaciju zbog potpisanog ugovora o tajnosti podataka nismo mogli ranije objaviti – uvodno je rekao gradonačelnik Radić.

– Osijek je kao najveći grad istoka Hrvatske preuzeo ulogu zamašnjaka i generatora gospodarskog, kulturnog, društvenog, sportskog i političkog života istoka Hrvatske. Zajednički, zauzeli smo drugačiji pristup prema investitorima, politika je tu da im bude na usluzi i omogući najlakše i najjednostavnije poslovanje na području gde investira. Uloga Osječko-baranjske županije u ovom značajnom projektu je da putem Elektrotehničke i saobraćajne škole Osijek pomogne u prekvalifikaciji i edukaciji mladih ljudi koji žele raditi u ovom poslovnom subjektu. Sveučilište J. J. Strossmayera će pripremati visokoobrazovni kadar, a Županija će zajedno s Gradom Osijekom učestvovati u školovanju, stipendiranju i prekvalifikacijama – rekao je župan Ivan Anušić.