“Slavonska kobasica“ dobila je evropsku zaštićenu oznaku zemljopisnog porekla, objavila je Evropska komisija u Službenom listu Evropske unije. Time je postala 41. hrvatski tradicionalni prehrambeni proizvod zaštićen na razini EU-a. Postupak zaštite pokrenula je Udruga čuvari slavonske tradicije.
Proizvodnja kobasice predstavlja gastronomski identitet Slavonije i nastala je iz tradicionalne svinjokolje, običaja kojeg u slavonskim selima ima sve manje. Nažalost, negativni su i pokazaoci kada je o reč o proizvodnji svinjskoga mesa u našoj zemlji. „Ovo bi svakako trebao biti dodatan poticaj za povećanje proizvodnje kobasica, ali i za povećanje sirovinske proizvodnje odnosno uzgoja svinja. Naime, od ulaska u Evropsku uniju u zadnjih desetak godina, ta je proizvodnja pala za više od 7%”rekao je potpredsednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.
S obzirom na to da su u realizaciji projekta učestvovali i stručnjaci osječkog PTF-a, dekan fakulteta Jurislav Babić ocenio je kako je zaštita zemljopisnog porela vrlo važna za domaće proizvode, jer to garantuje jedinstvenu karakteristiku proizvoda koja je vezana za određeno zemljopisno područje. “To u konačnici garantuje dodanu vrednost, veću cenu, bolju promociju te pozicioniranje na domaćem i međunarodnom tržištu”, rekao je Babić.