Vijesti

BESPLATAN PREVOZ VOZOM ZA REDOVNE STUDENTE

 

Kada je pre desetak dana u javni prostor puštena netačna informacija o ukidanju takozvanog Ponoćnog voza za Osijek, reagovao je župan Ivan Anušić dogovorivši sastanak s upravom HŽ Putničkog prevoza nakon kojeg je javnosti pojašnjeno da se ponoćni voz ne ukida nego će HŽ uskoro predstaviti i nove usluge.I juče je održan sastanak na kojem su uz župana Anušića i pročelnicu za gospodarstvo Ivanu Katavić Milardović učestvovali i predsednik Uprave HŽ PP Željko Ukić, Snježana Malinović, direktorica prodaje i marketinga, Milan Maksimović, šef Regionalne jedinice Vinkovci te pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić.

– Tema današnjeg sastanka je bila poboljšanje i modernizacija putničkog prevoza na području Slavonije i Baranje te smo doneli nekoliko zaključaka i odluka koje pripremamo već nekoliko meseci. Prilika je ovo da damo informaciju i o rekonstrukciji zgrade Željezničkog kolodvora Osijek, odabran je izvođač radova, no zbog žalbe jednog od učesnika postupak će se malo odužiti. Prve radove na rekonstrukciji očekujemo tokom idućih nekoliko meseci, odnosno početkom iduće godine- rekao je župan Ivan Anušić.

Uz podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ministra Butkovića, ponovio je Ukić,  Ponoćni voz na relaciji Osijek-Zagreb se ne ukida, nego će i dalje saobraćati. Podsetio je i kako su u februaru ove godine uveli čak četiri izravne linije prema Slavonskom Brodu za putnike koji svakodnevno putuju između Slavonskog Broda i Osijeka, jutarnje i popodnevne linije, a to je pokazatelj da se područje istoka Hrvatske saobraćajno unaprjeđuje, a ne izolira.

– Uvodimo i novu liniju nagibnog vlaka, takozvani Studentski voz koji će iz Zagreba voziti prema Osijeku petkom popodne, a iz Osijeka prema Zagrebu nedeljom popodne. Vreme vožnje će biti manje od četiri sata, što je gotovo sat vremena brže nego od sada. Namera nam je i unaprediti kvalitetu prevoza, pa će od 15. oktobra jedan niskopodni voz povezivati Osijek i Vinkovce – rekao je Ukić te dodao kako je pred nama razdoblje ulaganja u željeznicu u svim delovima RH.

Od Nove godine i Osječko-baranjska županija uvodi novu ponudu za studente. U saradnji s HŽ PP subvencionira prevoz studenata vozom i to za sve studente koji imaju prebivalište na području županije, a studiraju bilo gdje u Hrvatskoj. Do sada je ta subvencija iznosila  25%.

– Sada idemo i korak dalje te će Osječko-baranjska županija od 1. januara 2021. godine u potpunosti subvencionirati prevoz studenata vozom, pa će oni s prebivalištem u našoj županiji bez obzira gdje studiraju imati potpuno besplatan prijevoz vozom. Na taj način želimo unaprediti život studenata, ali i pomoći u revitalizaciji HŽ-a te stvoriti pretpostavku za socijalni, pa potom gospodarski rast i razvoj naše županije – rekla je Katavić Milardović.

– Današnji sastanak je potvrda smera kojim je krenula Vlada RH te da je nakon ulaganja u Hrvatske autoceste došlo vreme za izgradnju i ulaganje u željezničku infrastrukturu. Ministarstvo je krenulo u razgovor sa svim jedinicama lokalne samouprave s ciljem povratka linija i obnove željezničkog saobraćaja – rekao je pomoćnik ministra Madunić.Od 11 oktobra  u poslepodnevnim satima kreće prvi voz studentske linije iz Osijeka za Zagreb, a 15. oktobra  u prepodnevnim satima i prva vožnja niskopodnog voza od Osijeka prema Vinkovcima. Prvi je to korak u obnovi HŽ-ove flote za Slavoniju.