Vijesti

BLAGO SMANJENJE BROJA POZITIVNIH I OBOLELIH U OBŽ-I

 U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 409 uzoraka od kojih je 152 bilo pozitivno.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 45 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području gradova Osijeka s prigradskim naseljima (35), slede područja gradova/opština Đakovo (18), Našice i Valpovo (11), Beli Manastir (10), Čepin, Darda i Donji Miholjac (po 8), Belišće i Đurđenovac (po 5), Antunovac, Bilje i Podgorač (po 4), Bizovac i Satnica Đakovačka (po 3), Erdut, Kneževi Vinogradi,  Koška i Vladislavci (po 2) te Čeminac, Marijanci, Petrijevci, Podravska Moslavina, Punitovci, Semeljci i Trnava (po 1).Na bolničkom lečenju nalazi se 219 osoba obolelih od COVID-19, i to 165 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 45 na respiratoru), a u Opštoj županijskoj bolnici Našice hospitalizovao je 54 pacijenata s tim obolenjem. U zadnja 24 sata preminule su dve COVID pozitivne osobe (u dobi od 58 i 82 godine).

– Primetan je lagani pad broja hospitalizovanih pacijenata i pacijenata koje infektolozi pregledaju, a taj trend se vidi i po broju bolničkih zaposlenika koji su u samoizolaciji. U KBC-u Osijek u vrhuncu epidemije od ukupnog broja zaposlenika imali smo 4 posto lekara i 7 posto medicinskih sestara „izvan stroja“, a sada je ta brojka za obe skupine oko 2,5 posto. Zahvaljujem građanima Osječko-baranjske županije što poštuju i pridržavaju se propisanih mera, a ujedno apeliram da još malo izdrže, što nama u bolničkom sistemu  puno znači kako bi se malo rasteretili i odmorili jer naši zaposlenici mesecima teško rade – rekao je danas dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 3.077 osoba, a policija je proveravala 21 osobu. Samoinicijativno su obavili 19 provera pri čemu nisu utvrdili kršenje te mere, a prilikom provere dve dojave građana u jednom slučaju (u Bilju) traženu osobu nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Policijski službenici obavili su i 79 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mera.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece zahvalio je građanima na odgovornom ponašanju, što potvrđuje mali broj kršenja mera izolacije i samoizolacije. Naglasio je kako je od ponoći policija uspostavila osam nadzornih punktova (Klisa, Strizivojna, Levanjska Varoš, Ada i Podravska Moslavina te naplatne kućice Osijek, Čepin i Đakovo) na izlaznim područjima Osječko-baranjske županije, dok određene smerove pokrivaju susjedne policijske uprave kako se ne bi duplirali i građane zaustavljali u razmaku od nekoliko stotina metara.

– Od ponoći do 6.00 sati kroz te punktove prošlo je 591 osobno i teretno vozilo sa 710 osoba od kojih je 11 zatečeno bez propusnice te im nije dopušten prolazak i vraćeni su nazad – rekao je načelnik Bece.

Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 90 nadzora provođenja epidemioloških mera; i to 68 u prodavaonicama i trgovinama, 10 u trgovačkim centrima, 4 u ugostiteljskim objektima, po 2 u pekarnicama i pijacama te po jedan u frizerskom salonu, apoteki, kompaniji  i župi. Utvrdili su jednu nepravilnost za koju su izdali nalog za njeno otklanjanje.Građani se obavještavaju da se 25. decembra 2020. godine neće uzimati uzorci za testiranja na koronavirus, dok će 26. decembraLA to biti moguće samo na drive-in lokaciji u Osijeku.

Pratite nas: