Vijesti

OD 1. JANUARA BESPLATAN PREVOZ VOZOM REDOVNIH STUDENATA

Novi ugovor o sufinanciranju troškova javnog prevoza vozom redovnih  studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije juče (22. decembra 2020. godine) potpisali su župan Ivan Anušić i predsednik Uprave HŽ Putnički prevoz Željko Ukić. Naime, saradnja OBŽ i HŽ PP na ovom projektu počela je u januaru 2019. godine. Studentima je sufinancirana cena karte od strane HŽ Putničkog prevoza i Osječko-baranjske županije, pa su studenti pokrivali 25% od stvarne cene koštanja karata. No, na temelju juče potpisanog ugovora Županija će od 1. januara 2021. godine u potpunosti financirati troškove prevoza redovnim studentima za mesečne karte za 2. razred redovitih vozova koje vrede na dan kupnje prevozne karte. Naravno, u cenu mesečne karte uračunat je popust HŽ Putničkog prevoza od najmanje 50%.

Županija će sufinancirati i troškove kupnje pojedinačne karte redovitim studentima u iznosu 50% od redovite cene od mesta prebivališta do mesta školovanja, tj. za sufinanciranje troškova pojedinačne karte polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području Županije. HŽ Putnički prevoz će i tim studentima odobriti popust u iznosu 50% od redovite cene pojedinačne karte.

– Cena prevoza vozom i za studente koji kupuju mesečnu kartu i koji kupuju pojedinačnu kartu bit će potpuno besplatna od 1. januara 2020. Za tu namenu u županijskom proračunu smo osigurali 300.000,00 kuna, a tokom ove godine Upravni odjel za gospodarstvo izdao je ukupno 318 potvrda studentima za sufinanciranje prevoza vozom, od toga 59 potvrda za mesečne karte i 259 potvrda za pojedinačne karate. Nadam se da ću i ova mera, uz ostale  županijske mere koje imamo, poput besplatne školske kuhinje za učenike osnovnih škola, putničke karte za srednjoškolce i stipendije, olakšati njihovo studiranje, a isto tako se nadam da će po završetku studija implementirati svoja znanja i kreirati bolju i kvalitetniju budućnost hrvatskog istoka i Osječko-baranjske županije – rekao je župan Ivan Anušić.

Predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić naglasio je kako je projekt sufinanciranja prevoza studenata najbolje implementiran upravo u Osječko-baranjskoj županiji gdje će studenti imati pravo na besplatne i pojedinačne i mesečne karte. Sastavni deo tog projekta  je studentski voz koji petkom kreće iz Zagreba u Osijek, a nedjeljom u obrnutom smeru. Ta linija traje dva meseca i, unatoč korona krizi, izuzetno je dobro popunjena.

Na upit novinara župan Ivan Anušić je rekao da je projekt rekonstrukcija zgrade glavnog željezničkog kolodvora u Osijeku u toku, a za njega je zadužena HŽ Infrastruktura. Pri kraju je postupak odabira izvođača, a projekt je vredan  nešto više od 35 milijuna kuna. Isto tako, više nema prepreka da se realizuje  projekt izgradnje podvožnjaka na Ulici Sv. B. L. Mandića u Osijeku, odnosno na raskršću te ceste s željezničkom prugom. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je osiguralo sredstva za iduću godinu za realizaciju projekta, a Grad Osijek u saradnji s Hrvatskim cestama trebao je osigurati projektnu dokumentaciju s važećom građevinskom dozvolom.