Vijesti

BRENDIRANJE SLAVONSKO – BARANJSKIH PROIZVODA

 

Voćarsku zadrugu Jabuka sa sjedištem u Bizovcu  u ponedeljak 19. aprila 2021.  posetio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Održali su radni sastanak na temu Regionalnog distributivnog centra koji se gradi u eko zoni Nemetin i koji će već iduće godine biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima s područja Osječko-baranjske županije.

Voćarska zadruga Jabuka, jedina je voćarska zadruga na području Županije koja aktivno radi već punih devet godina. Okuplja tridesetak voćara s područja tri slavonske županije, a većinu svojih proizvoda plasiraju na inostrano tržište.

– Voćarska zadruga aktivno učestvuje i godinama prati stvaranje i izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji će uskoro biti dovršen zahvaljujući, između ostalog, i naporima župana Ivana Anušića. To je neophodna investicija svim proizvođačima bez koje ne mogu kvalitetno raditi i planirati svoju proizvodnju. U situaciji u kojoj ne možete skladištiti i plasirati svoju robu u adekvatnom periodu, ne možete ni akumulirati određena financijska sredstva za daljnji rast svojih gospodarstava – rekao je Sudar upravitelj Voćarske zadruge Jabuka i osvrnuo se na ovogodišnju štetu voćarskih kultura od mraza.

– Teško je proceniti kolika će biti ukupna šteta s obzirom da vreme još uvek ne ide u prilog proizvodnji, međutim smatramo da kod višnje ona neće biti prevelika, dok su recimo rane sorte trešnje stradale, a velike štete sigurno ćemo zabeležiti kod šljiva. Ipak, sačekat ćemo još malo s detaljnim analizama i procenama – objasnio je Sudar i dodao da u zadruzi imaju planove oko brendiranja određenih proizvoda.

Upravo je prerada voćarskih kultura i brendiranje slavonskog i baranjskog voća bila tema sastanka. Župan Anušić je istaknuo kako će upravo to i biti primarna zadaća vodstva novog RDC-a.

– Kao odgovor na brojne probleme koji proizvođači voća i povrća imaju, odlučili smo se na izgradnju Regionalnog distribucijskog centra koji će im pružiti organizaciju sistema proizvodnje, kvalitete, sledivosti i konkurentnosti na tržištu. Tamo će imati mogućnost prerade i s manje kvalitetnim voćem i sa onima kojima je potrebna dodatna prerada, bilo da je reč o pakirnici, sortirnici, sušari, proizvodnji soka, sistemu hlađenja ili ekološkoj liniji za obradu voća i povrća. Nadam se da će Centar pomoći u opstanku svim proizvođačima, ali i onima koji se u budućnosti žele baviti voćarstvom i povrtlarstvom. Svima im nudimo ruku saradnje, a u konačnici zajednički realizujemo i ovaj veliki projekt izgradnje RDC-a. Također, nadam se da ćemo nakon ovog prvog Centra nastaviti s izgradnjom i ostalih – zaključio je Anušić te zahvalio Sudaru i ostalim članovima Zadruge na izvrsnim predlozima za budući rad RDC i najavio nastavak saradnje sa svim zainteresovanim  poljoprivrednicima s područja Županije.