Vijesti

DAN GRADA BELOG MANASTIRA

Povodom Dana grada Belog Manastira  i praznika svetog Martina biskupa, zaštitnika grada održana je svečana sednica Gradskog veća na kojoj su dodeljene povelje istaknutim pojedincima koji su u proteklih godinu dana ili tokom cele svoje karijere doprineli boljem životu lokalne zajednice. Svečanoj sednici prisustvovali su gosti: savetnica Predsednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, predsednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i saborski zastupnik Robert Jankovics.Svečana sednica Gradskog veća Grada Belog Manastira održana je u skladu sa  svim epidemiološkim merama, uz znatno manji broj gostiju nego prošlih godina. Grad je na svečanoj sednici predstavio najvažnije projekte za proteklu godinu, kao i buduće projekte. Tako su istaknuti gradski bazeni, PEER centar u prigradskom naselju Šećerana,  dom u Šumarini i kuća kulena u Branjin Vrhu kao završeni projekti . Gradonačelnik Rob je naglasio i budući veliki projekt gradskog stadiona, ali istaknuo kako je gradska vlast zainteresovana za otvaranje učeničkog doma i veleučilišta u budućnosti. Čestitka svim mojim sugrađanima i sretan im Dan grada i blagdan našeg nebeskog zaštitnika svetog Martina.” – poručio je gradonačelnik Rob.

Povelje Grada Belog Manastira dobili su Davor Krušelj, predsednik streljačke udruge Mars zbog osvajanja državnog prvenstva i  značajnog doprinosa u sportu. Druga povelja pripala je crkvenom zboru iz Branjin Vrha za poseban doprinos u području kulture.Posthumno je Saša Šipek dobio  povelju za poseban doprinos životu na području grada i prigradskih naselja kao bivši član Gradskog veća i Mjesnog odbora Branjin Vrh.Žarko Jurak prvi je policijski službenik koji je dobio ovu povelju, a dobio ju je zbog iniciranja brojnih projekata za sigurnost građana u prometu..Zlatna plaketa dodeljena je Tomislavu Petricu, ravnatelju SAFU-a i Belomanastircu, za poseban doprinos u ostvarenju svih projekta financiranih iz EU fondova.Izostalo je   oživljavanje legende o sv. Martinu i tradicionalna večera uz pečenu gusku, koju svake godine organizira Demokratska zajednica Mađara Hrvatske, te sajam OPG-ova, kao i niz drugih manifestacija.

Beli Manastir je multietnička sredina i u njemu žive gotovo sve nacionalne manjine registrovane u RH. Najviše je Srba, Mađara i Roma. No jedini baranjski grad već dugo nije “grad slučaj”.- Ne sjećam se kada je zabeležen zadnji međunacionalni sukob. Sa svim manjinama odlično sarađujemo. Primerice, u suradnji sa SNV-om sufinancirat ćemo obnovu zgrade Srpskog kulturnog centra, u kojem će prostor dobiti brojne udruge. Nadalje, na znatno veću razinu podignuli smo saradnju s romskom nacionalnom manjinom i njihovim saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem odnosno Savezom Roma u RH Kali Sarom. Rezultat je novo multifunkcionalno igralište, spomen-obeležje  u Ulici 5. studenoga te drugi projekti koje pripremamo. S pripadnicima mađarske nacionalne manjine  suradnja je gotovo na dnevnoj bazi izjavio je gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob