Vijesti

DO DANAS U SAMOIZOLACIJI 462 OSOBE

Tokom poslednja 24 sata učinjeno je 130 testiranja na području Osječko-baranjske županije u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ, a tri su osobe pozitivne na koronavirus. Trenutno su na području naše županije do sada evidentirane 92 obolele osobe, od kojih su dve izlečene. Jedna je osoba preminula, a reč je o pacijentu starije životne dobi te onkološkom bolesniku.Štab civilne zaštite Osječko-baranjske županije ovim putem izražava saučešće porodici preminule osobe.

– Od tri nova pozitivna nalaza, dva su kontakti pre evidentiranih obolelih osoba, a jedna je osoba novi, zasebni slučaj čijih smo 15 kontakta stavili u samoizolaciju, pa danas u samoizolaciji imamo 462 osobe – rekao je ravnatelj ZZJZ Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić i dodao kako testova ima dovoljno što pokazuje i broj testiranih osoba, a KBC Osijek i ZZJZ testiraju i uzorke pristigle iz Opšte bolnice Slavonski Brodi i Opšte bolnice Vinkovci.

Policija je zaprimila 7 dojava o kršenju samoizolacije od kojih se 6 pokazalo tačnima. Samoinicijativno su obišli 72 osobe u samoizolaciji i nijedna od njih nije kršila propisanu meru. Policija i dalje kontroliše propusnice na 8 stalnih i 50 privremenih lokacija te je legitimisano 2874 osobe od kojih je 12 bilo bez valjane propusnice.

– Uočili smo pojavu okupljanja građana ispred i u dvorištima trgovina gdje se zadržavaju uz pića koja su u tim trgovinama kupili, osobito u manjim mestima. Ponovo vas molim da to ne radite jer policija to neće tolerisati Sankcionisati ćemo sve koji se okupljaju kao i osobe koje su im omogućile da se okupljaju u blizini ili u dvorištu njihovih trgovina – rekao je Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske.

U ime gradonačelnika i gradske uprave saučešće porodicama preminulih izrazio je načelnik Štaba Grada Osijeka Boris Piližota i pozvao još jednom sve sugrađane na odgovorno ponašanje.

– Radimo paralelno na rešavanju svih poteškoća s kojim se susreću stanovnici naše županije i u stalnoj smo komunikaciji sa svim opštinskim i gradskim Štabovima. No moram napomenuti za sve vas koji mislite da je ova bolest rezervisana za starije osobe, da od poslednjih 6 novozaraženih osoba, sve su mlađe životne dobi, ni jedna od njih nije starija od 55 godina. Ova brojka od tri novozaražena s obzirom na broj testiranih je dobra brojka, no ključ je u odgovornom ponašanju svih bez obzira na dob – rekao je načelnik Štaba Civilne zaštite  Goran Ivanović.Dodao je i kako lokalni štabovi moraju poštivati mere koje dolaze s nacionalne razine i vrede jednako za sve. Mi ćemo sa svojim inicijativama tražiti od nacionalnog štaba da se odobre one aktivnosti kod kojih je moguće ispoštivati mere socijalne distance i zaštite kako život ne bi stao – zaključio je Ivanović.