Vijesti

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE OBŽ-E

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije obavljeno je testiranje 43 uzorka na koronavirus, od kojih su dva bila pozitivna (po jedan iz Osijeka i Drenja). Ukupan broj obolelih tako iznosi 94 osobe, no i oboleli i njihovi kontakti su pod kontrolom – rečeno je na redovitoj, danas održanoj, sednici Štaba civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Smanjenje broja novozaraženih osoba ohrabruje, sigurno je i rezultat provođenja mera nacionalnog, županijskog i lokalnih štabova civilne zaštite, no članovi Županijskog štaba naglasili su da se primena propisanih mera mora striktno nastaviti, s time da se pod kontrolisanim uslovima  već događaju i kvalitetne promene. Danas je tako objavljeno da su u toku završne pripreme za otvaranje tzv. zelenih pijaca u svih sedam gradova i jednoj opštini (Kneževi Vinogradi) na području naše županije.

– Temeljem naše inicijative o radu otvorenog dela zelene pijace danas smo izdali uputu štabovima na području svih gradova i jedne opštine naše županije gdje se nalaze pijace da u roku 24 sata pripreme sve uslove koje je odredila epidemiološka služba kako bi zelene pijace mogle raditi sigurno i bez rizika za korisnike, kupce i prodavače. U tom roku planiramo obaviti pripreme kako bi nakon odobrenja Nacionalnog štaba naši proizvođači mogli opet prodavati svoje voće, povrće i ostale proizvode na svojim štandovima – rekao je župan Ivan Anušić.

Župan se potom osvrnuo na pojedine komentare građana na društvenim mrežama u kojima kritikuju mere koje se provode u suzbijanju zaraze od koronavirusa. – Svakakvi komentari se mogu pročitati, pa želim uputiti jasnu uputu i promišljanje. Iako je to veliki problem, u sadašnjoj situaciji nije čak presudno pitanje broj zareženih osoba, nego pitanje da li naš zdravstveni sistem može izdržati veće povećanje broja zaraženih. Sada naše bolnice i domovi zdravlja mogu normalno funkcionisati, uz velike napore, trud i odricanje, medicinsko osoblje uspijeva sve pokriti, ali ako se prestanemo pridržavati zadanih mera imat ćemo ogromnu ekspanziju novoobolelih koji će završiti u KBC-u i bolnicama, domovima zdravlja i ambulantama, a onda ćemo imati klasično urušavanje sistema, što se dogodilo u Italiji i Španiji i događa se u SAD-u. Iz tog razloga još jednom zahvaljujem svima koji se pridržavaju mera. Potvrdili smo da sve možemo odraditi, pa i otvoriti pijace, ali sve radimo po određenim pravilima, protokolima i uslovima, slušamo upute struke, prenosimo ih javnosti te molim građane da se svi i dalje toga pridržavamo. Osječko-baranjska županija i cela Hrvatska, posebno Nacionalni štab, odlično se bore s pandemijom, imamo dobre rezultate i tako treba i ostati. Ključno je ono što svima teško pada, ostati kod kuće i socijalne kontakte svesti na minimum, no moramo se ponašati  kako nam se kaže da se ne bi urušio zdravstveni sistem i njegove institucije koje ne bi mogle kontrolisati ogroman priliv pacijenata. Slike iz Italije i Španije ne možemo dozvoliti zbog svih nas koji ovdje živimo ovde, ali sve građane molim da i dalje korektno sarađujemo i slušamo upute svih štabova – poručio je župan Anušić.

– Situacija na području Osječko-baranjske županije je pod kontrolom. Jedan od novopozitivnih je medicinski radnik KBC-a, no ne treba se bojati jer su svi njegovi kontakti obrađeni i izolirani, a KBC je i dalje sigurna ustanova za lečenje pacijenata, što je najvažnije. Na području županije trenutno ima 452 osobe u samoizolaciji, od kojih je 24 u tom statusu u posljednjih 24 sata – rekao je epidemiolog dr. Karlo Kožul iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

– Policija je zaprimila 4 dojave o kršenju mjera samoizolacije, a u jednom slučaju to smo i potvrdili, a radi se o slučaju s područja Grada Osijeka. Samoinicijativno smo obišli 20 osoba u samoizolaciji i sve smo ih zatekli na svojim adresama te nije bilo kršenja te mere. Propusnice smo nadzirali na osam stalnih i 45 povremenih nadzornih punktova. Tako smo proverili 2.140 osoba od kojih sedam nije imalo propusnice te im nije dopušten prolazak – kazao je načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece te dodao kako su e-propusnice od danas u funkciji, no do ponoći građani mogu koristiti i ranije dobivene propusnice. Ako se u međuvremenu nešto ne promeni, od sutra će prolazak izvan prebivališta biti omogućen samo s e-propusnicom.

 

Pratite nas: