Vijesti

DVOJE ZARAŽENIH NA PODRUČJU OBŽ-E

Nakon što je juče ujutro (14. Marta 2020. godine) u Klinički bolnički centar Osijek stigla obavest o dva pozitivna nalaza na koronavirus, Štab civilne zaštite Osječko-baranjske županije sazvao je izvanrednu sednicu nakon kojeg je održana i konferencija za medije ispred Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.Dve osobe pozitivne na koronavirus su hospitalizirane, njihovo je stanje dobro, a reč je o osobama koje su bliski kontakti zaražene osobe, koja se nalazi u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. – Uzimaju se brisevi i osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima i do kraja dana ćemo imati nalaze. KBC je u potpunosti spreman za prihvat zaraženih osoba, smještajnih kapaciteta i medicinske opreme ima dovoljno – poručila je predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek prof. dr. Ljiljana Perić.

Važno je napomenuti da ne treba širiti paniku, istaknuo je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i dodao kako je najvažnije ostati pribran i disciplinovan te se držati mera koje propisuje nacionalni, ali i županijski Štab civilne zaštite.- Pojava pozitivnih na koronavirus izazvala je strah među građanima koji sami dolaze u KBC Osijek. Važno je napomenuti da to nije ispravan način i da se svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili dolaze s područja žarišta koronavirusa trebaju javiti na dežurni telefon 031/225-717 Zavoda za javno zdravstvo kako bi se u skladu s propisanim protokolom zbrinule i te osobe – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. Željko Zubčić.

Županijski stožer sazvao je juče u 17 sati i novu sednicu na koju su bili pozvani predstavnici gradova i općina s područja županije te se dogovorili oko mera zaštite stanovništva na njihovim područjima.- Preporuka našeg Štaba je da se građani upoznaju s tim da je potrebno odgovorno se ponašati kako bi smanjili mogućnost zaraze. Preporučili smo   gradonačelnicima i načelnicima da ograniče rad ugostiteljskih objekata, da se također odgode ili pojačaju mere sigurnosti prilikom održavanja svih oblika okupljanja – rekao je Goran Ivanović, načelnik Štaba civilne zaštite Osječko-baranjske županije.Preporuka županijskog Štaba  civilne zaštite je da se javne priredbe sportskog ili zabavnog sadržaja ne održavaju (noćni klubovi, koncerti i slično).