Vijesti

GEOTERMALNI PROJEKTI

Geotermalni izvori su budućnost zelene energije i budućnost gospodarskog razvoja Hrvatske. Njihov daljnji razvoj doprinet će između ostalog i zdravstvenom turizmu i turizmu uopšte, što možemo videti na primerima iz  Mađarske. O tome smo razgovarali s našim veleposlanikom u Budimpešti s kojim Osječko-baranjska županija ima izvrsnu saradnju u svim segmentima – rekao je župan Anušić uoči odlaska na Island.

Geotermalni potencijali, za koje je nedavno i Osječko-baranjska županija izradila studiju, bili su glavna tema studijskog putovanja na Island. Island je zemlja koja u postotku najviše koristi geotermalnu energiju, a u glavnom gradu Reykjaviku 95% električne energije i topline dolazi iz geotermalne energije iz podzemlja. Iskustva koja su tokom poseta čelnici ministarstava, lokalne uprave te geotermalne elektrane i konzultantskih kompanija podelili s hrvatskom delegacijom odgovorili su na brojna pitanja s kojima se trenutno susreću župani, gradonačelnici i načelnici koji na područjima svojih uprava žele razvijati utvrđene potencijale. Uoči puta na Island, hrvatska se delegacija u Budimpešti susrela s veleposlanikom Hrvatske u Mađarskoj NJ.E. Mladenom Andrlićem.

Osim obilaska gejzira i prirodnih fenomena kojima Island obiluje, a posledica su položaja ostrva na kojem se razdvajaju dve tektonske ploče, Euvroazijska i Severnoamerička kao i potresa i vulkanskih erupcija, održani su brojni sastanci u gradu Reykjaviku i ministarstvima Islanda. U gradskoj upravi su predstavljeni, između ostalog i projekti gospodarenja otpadom te korištenja geotermalne energije i učinkovite vodoopskrbe.

– Nedavno smo završili projekt „Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije“ koji se financiran iz EU fondova. Brojni geološki i geofizički podaci su omogućili procjenu geotermalnog potencijala naše županije. Utvrdili smo pet mikrolokacija, a za svaku od mikrolokacija izrađen je geološki model te je predložena lokacija nove kao i revitalizacija postojećih bušotina. Deo lokaliteta moguće je koristiti za potrebe toplinarstva i agrogeotermije, a deo za proizvodnju električne energije jer je na ležištima geotermalne vode utvrđena temperatura i do 120 Celzijevih stupnjeva – rekao je župan Ivan Anušić te dodao kako su iskustva i znanja stečena prilikom studijske posjete Islandu otvorila put prema daljnjim istraživanjima geotermalnih potencijala Osječko-baranjske županije. Nove mogućnosti koje se otvaraju u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine upravo ciljaju na korištenje zelene energije, digitalizacije, digitalne transformacije i svega drugog što će doprinieti rastu domaćeg gospodarstva.