Vijesti

NA PODRUČJU OBŽ REKORDNO NISKA NEZAPOSLENOST

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Osijek, krajem juna ove godine na području Osječko-baranjske županije evidentirana je 13.951 nezaposlena osoba što je 1,7 % manje nego prethodni mesec i 7,0 % manje nego u junu 2021. godine. Od kada se na statističkoj razini prati evidentirana nezaposlenost, nikad se još nije dogodilo da broj nezaposlenih padne ispod 14.000.Rekordno niska nezaposlenost rezultat je kontinuirane pojačane gospodarske aktivnosti, čijim pozitivnim efektima svedočimo na svim razinama. Prema nedavno objavljenim podacima FINE, 2021. poslovna godina bila je za preduzetnike s područja Osječko-baranjske županije posebno uspešna, ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 33,511 milijarde kuna, što je povećanje od 17,18% u odnosu na 2020. godinu.

 

Ako gledamo prema ostvarenoj dobiti preduzetnika, Osječko-baranjska županija pozicionirala se na peto mesto po uspešnosti, iza Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije.- Uz rast broja preduzetnika od 4,5% u odnosu na prošlu godinu, beležimo i stalan rast broja obrta. Krajem juna na području Županije poslovalo je 5.346 obrta, što je 337 obrta više u odnosu na juna 2021. godine. Svoj doprinos rekordno niskoj nezaposlenosti zasigurno daju i naše mere kojima potičemo gospodarsku aktivnost, gradeći preduzetničku infrastrukturu, prvenstveno Gospodarski centar i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, ali i provodeći konkretne projekte poticanja zapošljavanja – rekao je župan Ivan Anušić.

Kao jedina županija u Republici Hrvatskoj, Osječko-baranjska županija u saradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom Osijek kreira i financira programe osposobljavanja i prekvalifikacije namenjene dugotrajno nezaposlenim osobama s ciljem njihovog bržeg pronalaska zaposlenja.Tokom poslednjih pet godina gotovo 350 nezaposlenih osoba prošlo je različite edukativne programe koje je u potpunosti financirala Županija, kao i trošak prevoza nezaposlenim osobama.- Kontinuirano pratimo potrebe tržišta i svojim merama nastojimo reagovati. Upravo su se prekvalifikacije i dodatna usavršavanja koje financira Osječko-baranjska županija pokazale kao kvalitetne mjere jer se 60% osoba nakon toga zaposli. S obzirom na izvrsne rezultate provedenih aktivnosti u Proračunu smo za 2022. godinu planirali rekordni iznos od 600.000,00 kuna za nastavak ovih programa – istaknuo je župan Anušić.Osječko-baranjska županija nastavlja pratiti trendove u gospodarstvu i poticati razvoj preduzetništva i obrtništva što je sudeći prema rezultatima poslovanja i u prošloj godini, doprinelo poboljšanju preduzetničke klime.