Kultura

IZLOŽBA KOLAČA „AL’ SE NEKAD DOBRO JELO“

U belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine u subotu 23.jula 2022.g.sa početkom u 19 časova, u organizaciji Folklornog ansambla  „Čuvari tradicije baranjskih Srba“, Beli Manastir, i suorganizaciji udruženja „Zlatna žena“ iz Bolmana, a pod vodstvom Svetlane Žarković i Katarine Tomašević, održana je izložba kolača, koji su se nekada pravili. Ova izložba kolača je nazvana „Al’ se nekad dobro jelo“ a prema svemu viđenom, upravo se i nekada a i u subotu baš dobro jelo.

Samu izložbu je otvorila Svetlana Žarković, predsednica Veća srpske nacionalne manjine u Gradu Belom Manastiru, te zamenica belomanastirskog gradonačelnika, a na samoj  izložbi bila je prisutna i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Žarkovićka je između ostalog rekla da su se u Baranji  za pravljenje kolača nekada koristili sastojci koje su domaćice mogle dobiti iz svojih polja, odnosno  iz svojih voćnjaka ili bašta, što znači da su se puno više koristili orašasti plodovi, sušeno voće i med koje su same proizvodile. Pripremajući ovu izložbu Žarkovićka je,  kako je sama rekla  pronašla rečenicu . „Mila majko, ne sijeci nam tanko, već debelo da se najedemo“pa se i sama bit baranjske „kujne“upravo tom rečenicom mogla iskazati.

Pedesetak posetioca moglo je uživati u brojnim vrstama starinskih kolača, pa je to bio praznik za nepce ali i pogled,. Mnogo se starinskih kolača moglo vidjeti i probati, od bačke pite, bakinog kolača, gužvare sa makom i orasima, kiflice slatke i slane, koljiva, kuglof, rolat s pekmezom, slavski kolač, šape, vanili-krancle i mnog drugih još vrsta, što znači za svakoga po nešto.

A da ne bi sve ostalo samo na gledanju i isprobavanju, članice FA “mati” i „ćerka“ Jasna Bodlović i Iva Jovanović izvele su kratku predstavu, u kojoj je majka pokazala kćerki kako se prave slatki listići.