Vijesti

OBŽ-A IZDVOJILA JOŠ POLA MILIONA KUNA ZA PREVOZ STUDENATA

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsednik Uprave HŽ Putnički promet Željko Ukić danas (16. juna 2021.godine) potpisali su Dodatak ugovora za besplatan prevoz studenata s područja Osječko-baranjske županije. Naime, u županijskom proračunu ove je godine za tu namenu planirano 300.000,00 kuna, međutim zbog velikog interesa studenata i time povećanja troškova za provođenje projekta,  bilo je nužno osigurati dodatnih 500.000,00 kuna.

– Danas smo potpisali dodatak ugovora, odnosno ukupnu vrednost ugovora povećali na 800.000,00 kuna, koliko Osječko-baranjska županija izdvaja za besplatni prevoz vozom redovitih studenata s prebivalištem na području naše županije. Kada smo potpisali prvi ugovor, ovu uslugu koristilo je 318 studenata, a danas imamo novih 1.095 studenata, što znači da oko 1.400 studenata koristi besplatni prevoz vozom unutar i izvan naše županije. Nadam se da ćemo i u budućnosti zadržati ovaj projekt jer je iznos izdvajanja prilično velik, oko 150.000,00 kuna mesečno, no projektom smo pomogli i pomažemo našim studentima, kao i popularizaciji prevoza Hrvatskim željeznicama, koji može napraviti veliki iskorak u putničkom i drugim oblicima željezničkog prevoza u Hrvatskoj – rekao je župan Ivan Anušić.

Predsjednik Uprave HŽ Putnički promet Željko Ukić zahvalio je županu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na potpori. – Potpisani dodatak ugovora je izuzetno vredan, no uz financijsku vrednost projekt ima još značajniju poruku i vrednost u tomu što je Osječko-baranjska županija zajedno s HŽ Putničkim prevozom prepoznala prednosti besplatnog prevoza studenata. Projekt pokušavamo proširiti kako bi svim studentima u Hrvatskoj omogućili besplatan prevoz. Od svih prednosti projekta, najveća je da studenti mogu sigurno putovati, pa tako i što više vraćati se i ostajati na domicilnom području, a HŽ daje svoj doprinos projektu demografske obnove – istaknuo je Ukić.

Naveo je i druge kvalitetne projekte HŽ Putničkog prevoza i Osječko-baranjske županije, poput „studentskog voza“ uvedenog prošle godine između Osijeka i Zagreba, te da HŽ PP razmatra i druge mogućnosti povećanja kvalitete željezničke usluge. – U sledeće dve godine HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno 33 nova elektromotorna voza, a 2023.-2024. godine još sedam električnih vozova. Znači kroz vrlo kratko vreme bit će 40 novih vozova, pa će gotovo 50 posto flote biti obnovljeno, a sigurno je da će dio tih vozova voziti i na osječkom području – rekao je.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović podsetila je kako se projekt razvijao od 2018. godine do sada.  Naglasila je da je početka januara do danas izdano 1.095 novih potvrda studentima, od toga 203 potvrde za mesečne karte i 892 potvrde za pojedinačne karte te da se i dalje izdaju nove potvrde.